fbpx
1.4 C
София

Предстои експеримент със сателит, който използва магнитното поле на Земята, за да остане в орбита

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Експериментът, който бе измислен от американски студенти, ще даде отговор на въпроса, дали е възможно малък сателит да остане в околоземна орбита без двигатели и гориво. Изграденият от тях сателит CubeSat ще бъде изведен в космоса по време на следващите тестове на ракетата LauncherOne и ще бъде закрепен под крилото на модифицирания Боинг 747 на компанията  Virgin Orbit.

Около 60% от всичките сателити се намират на ниска околоземна орбита на височина от 160 до 2000 км. На този височина атмосферата е изключително разредена, но все пак я има и оказва реално съпротивление, достатъчно космическият апарат да напусне орбитата и в крайна сметка да изгори в атмосферата. За да се коригира височината, обикновено сателитите са оборудвани с маневрени двигатели, но съвсем малките сателити от клас CubeSat нямат никакви двигатели. Като резултат от това голяма част от тези сателити изгаря в атмосферата през следващите няколко месеца или дори дни след извеждането им на ниска орбита.

Университетът на Мичиган представи проекта MiTEE, в рамките на който ще се изучават възможностите за използването на електромагнетизма за задвижване на малки сателити в орбита. За тази цел между два сателита CubeSat ще бъде опънат проводник с дължина от 10 до 30 метра. Идеята е с помощта на слънчеви батерии да си осигури електрически ток, който ще преминава през този проводник. Когато сателитът се движи по своята орбита около Земята, йоносферата затваря веригата и на проводника, който провежда ток в магнитно поле започва да въздейства сила. В тези условия той генерира тяга, която може да се използва за повдигане на космическия апарат на по-висока орбита.

Засега оборудването, което скоро ще бъде изведено в орбита, не може да генерира тяга. MiTEE-1 състои от два сателита, единият с размери колкото голяма чиния, а другият – колкото мобилен телефон, като двата са съединени с метален прът. Този апарат ще измери тока, който може да се получи от йоносферата при най-различни обстоятелства.

Резултатите от тези тестове ще бъдат използвани за планиране и създаване на нов сателит в рамките на проекта MiTEE, който вече ще може да демонстрира концепцията на тази електромагнитна задвижваща система.

Да си припомним, че малкият сателит LightSail 2 успя да покажа високата си ефективност от подобен род. Той бе изстрелян в орбита през 2019 година и показа, че неголямо слънчево платно може да намали скоростта на снижаване на орбитата от 34 метра на ден до 20 метра на ден. Също така, LightSail 2 успя да промени своята орбита около Земята единствено с помощта на слънчевата светлина. Благодарение на промяната на положението на платното относително Слънцето, апаратът е успял да повиши своята орбита с 1,7 км. Маневрата е осъществена за около една седмица. Промяната на орбитата е направена без използването на каквито и да било двигатели


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини