fbpx
5 C
София

Пренебрегвано от мобилните оператори, мексиканско село си направи мрежа

Най-четени

Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


India Times ни съобщават за любопитен случай от Мексико, където селце си изгради собствена мобилна мрежа, пренебрегвано от монополиста на мексиканския мобилен пазар America Movil.

Малкото планинско село Вила Талея де Кастро (Villa Talea de Castro), разположено на 1600 метра надморска височина е населявано от 2500 коренни жители на областта. Впечатляващо със своите жълти и розови постройки и разположено дълбоко в гориста местност, то е част от юга на Оахака.

Подобно на много мексиканци от района и от де Кастро има много емигранти в САЩ, но връзката с тях е трудна, тъй като никой от мобилните оператори не вижда изгода в това да свърже селото със света. От America Movil, собственост на най-богатия човек на планетата – Карлос Слим – им заявили, че, за да изградят мрежа селото трябва да е с поне 10 000 жители. Е, хората от Талея де Кастро решили да вземат нещата в свои ръце и вече си имат собствена местна мрежа. И още нещо – говорят за сумата от 15 песос (за по-малко от два лева) или 13 пъти по-евтино, отколкото е базисния план на мексиканския мобилен гигант.

Подпомогнато от граждански организации, университети и общността, в селото се появила антена, цялостното оборудване нужно за мрежата и ето ти малката местна мрежа Red Celular de Talea (RCT) – мобилния доставчик на Талея де Кастро, а хората, които имат роднини в САЩ вече могат да чуват своите близки, когато поискат.

„Имам две деца, които не са тук и си говоря поне два-три пъти седмично с тях“, заявява 60-годишният собственик на ресторант Рамиро Перез. Преди появата на Red Celular de Talea той е използвал за целта телефонна будка, при което всяка минута му е струвала 10 песос.

Известното с производството си на кафе село е подпомогнато от разположената в САЩ неправителствена организация Rhizomatica и мексикански експерти, които са се решили да доставят мобилен достъп в слабо заселени райони. В изявление за пресата Rhizomatica, Redes – гражданска организация и представители на местната власт заявяват, че желаят проекта им да накара президента Енрике Пеня Нието да прокара в мексиканския конгрес реформа, която да подпомогне развитието на мобилния достъп до райони, в които липсва такъв и да „премахне пречките“, които не позволяват сега да има възможност за това.

В изявлението се казва също, че вече има заинтересовани от проекта и от други общини като Талея.

Оборудването за малката мрежа е доставено от калифорнийската Range Networks в това число и 900-мегахерцовата радиомрежа и софтуера, който пренасочва обажданията, регистрира номерата и осигурява системата за таксуване, а обажданията до САЩ минават през VoIP. Федералната комисия по комуникациите е дала срок от две години правото на селото да тества системата. Има обаче и една подробност – обажданията трябва да са с продължителност не повече от пет минути, за да не се претоварят линиите.

Telcel, част от империята на Карлос Слим America Movil контролира 70% от мексиканския пазар и свързва 262 милиона човека в цяла Латинска Америка, но така и не намира изгода от свързването на Талея де Кастро.

RCT пък вече си има 600 абоната. Успехът на проекта е амбицирало местните хора и те са решили да закупят свое собствено оборудване, което ще позволи да се управляват до 35 линии едновременно и в следващите седмици системата се очаква да заработи.

Един от доброволците в изграждането на мрежата заявява, че следващата стъпка е сформирането на кооперативи с други местни общини, за да поискат отдаването на концесии от президента, за да се реши проблема с липсата на свободни честоти за клетъчна комуникация в селските общини на Мексико.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини