fbpx
9.2 C
София

Проблемът на iCloud: лоша организация

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Когато по-рано тази година, хакери получиха достъп до акаунтите на множество американски знаменитости и публикува лични снимки на звездите в компрометиращ вид, немалко специалисти и медии обърнаха поглед към Apple и iCloud, поставяйки под микроскоп практиките на американския техногигант по отношение на обезопасяването на данните на своите потребители в облачната услуга. Дали наистина Apple се грижат за защитите на данните в облачното хранилище, така, както го правят другите големи компании, доставящи подобни услуги?

Изглежда проблеми има, и то те са на най-високо – организационно ниво. Това става ясно от публикация на Джесика И. Лесин от The Information. Използвайки свои източници, Лесин разкрива нещо доста странно за компания от калибъра на Apple:

„Apple не разполагат с централизирано звено, което да отговаря за облачната инфраструктура. Подобни екипи, които има в Google, Facebook, Dropbox и в други компании – отдели, разработващи една обща технология, която се отличава с гъвкави компоненти, което помага на проектите да бъдат придвижвани лесно и бързо, в Apple отсъства“, пише Лесин.

„Това звучи доста странно, ако се замислите“, коментира Майк Уитли от SA. „Повечето технологични компании гледат на „облака“, като на основа за софтуерните предложения, които отправят към потребителите си, а не като на нещо второстепенно“. Лесин освен това привежда като пример за организационния хаос проекта на Apple за управление на дигитални изображения. „Hyperion„, каквото е името на идеята представена от Стив Джобс през 2011 г., която представлява визия за гладко синхронизиране на изображения и снимки на платформите на множество устройства, все още е само една идея – повече от три години след разкриването й. Компанията започна плахо да работи по проекта, като пример за това е старта на iCloud Photo Library, но характеристиката продължава да се намира в период на тестове. Според източници на Лесин причината за бавното придвижване на проекта се крие във вътрешната структура на компанията. Оказва се, че проект, като iCloud Photo Library не разполага с мениджър, който да го ръководи. Не само това. В Apple няма централизиран отдел, който да работи върху цялостната облачна инфраструктура на iCloud. „Вместо това, от Apple очакват техните софтуерни инженери да правят почти всичко сами“, съобщава Лесин.

От Apple, коментира изданието, са наясно, че има проблем, и работят по изграждането на една единна облачна инфраструктура, но решенията биват вземани изключително бавно, именно поради липсата на звено, което да взима решенията и да ги прилага.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини