fbpx
7.9 C
София

Проектът TCP Stealth – отговор на програмата HACIENDA на специалните служби

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

GNU обществото съобщи за повишена Интернет-активност, свързана с провеждането на съвместна онлайн-операция от специалните служби на САЩ, Канада, Великобритания, Австрия и Нова Зеландия с цел създаване на пълна база данни за почти всички сървъри в Глобалната мрежа.

Операцията е с кодово име HACIENDA и се споменава в материалите, разкрити от Едуард Сноудън. Целта на операцията е пълното сканиране на мрежовите портове на всички сървъри от 27 държави и създаването на база данни, в която са включени параметри като използвана операционна система, открити мрежови портове и други. Чрез тази база данни специалните служби могат да моментално да определят потенциално уязвимите системи и възможностите за получаване на контрол върху тях, при провеждане на специализирани операции. HACIENDA не се свени да използва лични потребителски компютри за увеличаване на изчислителните ресурси и за скриване и замитане на цифровите следи.

Отговор на HACIENDA дава група програмисти, които предлагат свободния и безплатен фреймуърк GNUnet за създаване на P2P мрежи, в които е вградена технологията TCP Stealth за скриване на предоставяните мрежови услуги. Работният прототип, с вградена технология TCP Stealth, е допълнение към Linux-ядрото, което осигурява поддръжката на TCP Stealth във всяка клиентска или сървърна програма, без да е необходимо прекомпилиране.

Методът TCP Stealth е от категорията „port knoсking“, при която за отваряне на мрежови порт се изисква скрито удостоверяване, като например последователно прочитане на предварително уговорени портове, изпращане на специално оформен мрежови пакет и други.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини