fbpx
4.2 C
София

Първият дигитален шрифт датира от 1965 година

Най-четени

Първият дигитален шрифт е създаден през далечната 1965 година от един германски бизнесмен. Името на шрифта е Digi Grotesk и той не бил фокусиран върху компютрите, тъй като те просто не били в масова употреба по това време. Ролята на цифровия шрифт била да улесни книгоиздаването, информира Gizmodo, цитирайки Buzzfeed.

Digi Grotesk се появил в цифров вид благодарение на Рудолф Хел и екипа му, които създали и първата дигитална машина за набиране на текст. Тя използвала екран с катодна тръба като тези, налични при телевизорите. Набраният текст се прожектирал върху фоточувствителна хартия с помощта на специални лещи, които фокусирали образа. На долната снимка можете да видите как е изглеждала машината на Хел, чрез която работел и шрифта Digi Grotesk.

Дигитализирането на тази част от процеса на въвеждане на текст предоставяло огромно улеснение на хората, които работели в областта на печата. Все пак, да не забравяме, че за 1965 година това било огромно постижение.

Машината на Хел за фотографско набиране на текст била продавана и в САЩ под името Digiset. До 1970 година почти всички големи печатници минали на дигитални машини. През 1981 година компанията на Рудолф Хел била купена Siemens. Създателят на първия дигитален шрифт починал в Германия през 2002 година, на 100-годишна възраст.

Интересна подробност е, че през 1987 година Adobe пуснали първата версия на своя Illustrator. Софтуерът бил предназначен за манипулиране на PostScript символи, които към този момент вече били заменили стандарта, наложен от Digiset. Като странична екстра Adobe пуснали възможност за работа със свободни форми. Малко по-късно Adobe Illustrator се превърнал в най-популярния софтуер за създаване на графични дизайни.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини