fbpx
-0.3 C
София

Разследват Microsoft за подкуп на чиновници в Русия и Пакистан

Най-четени

Американското Министерство на правосъдието и Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) са започнали официално разследване за даване на подкупи от страна на компанията Microsoft в Пакистан и Русия. По данни на The ​​Wall Street Journal, официалните дилъри на Microsoft в Русия са давали подкупи на една от държавните телекомуникационни компании с цел получаване на по-изгодни договори. Според анонимни източници на SEC и Министерството, това се е случило през месец март тази година.

При друг случай в Пакистан през 2009 година Microsoft е поела разноските по луксозна ваканция на високопоставен чиновник от Пенджаб и неговата съпруга. Три месеца по-късно компанията спечелила търг за поръчка на стойност 9 милиона долара. И в двата случая информацията е получена от вътрешни източници. Ръководството на Microsoft обеща да проведе вътрешно разследване и да окаже пълно съдействие на следствието.

Припомняме, че през март 2013 г. медиите съобщиха, че Microsoft е заподозряна в подкуп на държавни служители в Китай и незаконни бизнес практики в Италия и Румъния. Още тогава SEC и Министерството на правосъдието на САЩ започнаха предварително разследване по случая.

През 1977 г. в Съединените щати беше приет Законът за чуждестранните корупционни практики (FCPA), който забранява на американски компании даването на подкупи в чужбина. През 2010 г. законът бе променен, като в него бе добавена разпоредба, че лицата, информирали властите за незаконни бизнес практики, могат да получат до 30% от глобата, наложена от властите.

Трябва да се отбележи, че правителството на САЩ прилага FCPA както срещу американски компании, така и срещу местни представителства на чуждестранни корпорации. По силата на същия закон през 2013 г. компанията Total заплати глоба от 398 милиона долара, а 2008 г. на Siemens бе наложена санкция в размер на 1,3 милиарда долара за нарушаване на FCPA.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини