fbpx
2.8 C
София

Регистрираха най-мощната DDoS атака

Най-четени

Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Разпределените атаки за отказ до достъп до услуга или за краткост DDoS, макар и на пръв поглед да не са кошмарен проблем като криптовирусите и троянските коне, крадящи пароли от компютъра ви, не са атака, която трябва да се подценява. Използвани от хактивисти, за да сринат интернет ресурс на зла корпорация, от правителствени организации – за да смълчат неудобни интернет активисти или от киберпрестъпни групи, за да изнудват бизнеси, днес те получават особена популярност. Известни са и сложни поетапни smoke-screen атаки, при които престъпници отвличат вниманието на IT отдела, който се занимава с щетите, нанесени от DDoS атаката, докато в същото време инсталират бекдор или зловредна програма в мрежата на компанията.

Стимул за ръста им, както в техния интензитет, така и в честотата им е все повечето устройства, които се свързват към Интернет. DVR устройства, наблюдателни камери, рутери, смарт телевизори и какво ли още не вече има глас. Проблемът е, че те са видими в Интернет и често паролите за достъп за тях са фабричните. Това спомага за организирането им в зомби армии, които атакуват интернет ресурси по цял свят. Наблюдателни камери във Виетнам и Колумбия атакуват уебсайт в САЩ и го сриват, хладилници разпращат спам, рутери нападат правителствени сайтове. Добре дошли в IoT ерата!

Наскоро ви съобщихме за изключително мощна атака към KrebsonSecurity, блогът на известния журналист, пишещ за проблемите на сигурността в Интернет Браян Кребс. Силата на атаката от 600 Gb/s срива сайта му за дни, като междувременно доставчикът му на защита от DDoS атаки се отказва да предоставя услугите си, поради мощта на атаката.

В края на миналия месец обаче е регистрирана много по-мощна атака, която е безпрецедентна по своята мощ – над 1.5Tbps. Френският интернет доставчик OVH съобщи за атака към мрежите на компанията, при която са използвани 145 000 DVB рекордери и охранителни камери.

„Интернет е мощен инструмент и трябва да бъде разглеждан с мисъл за сигурност и защита на първо място. Мотивациите за атака и инструментите и устройствата, използвани да бъдат изпълнени тези атаки са свободно достъпни за всеки. Комбинирайки това с пълната анонимност, която те предлагат създава рецепта целостта на Интернет да бъде нарушена“, коментира Дейв Ларсън от Corero Network Security за Infosecurity magazine.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини