Американски експерти по информационна безопасност съобщиха за много големи печалби от страна на руски мошеници.

Група руски хакери създаде мошеническа схема за измама на големи компании и медии, качващи реклами в интернет. В доклада на компанията White Ops се казва, че има дни, когато мошениците печелят от $3 до $5 милиона.

Тази интересна мошеническа схема получи името Methbot. Тя работи още от септември 2015 година, но този октомври придоби особено голям размах. Схемата е измислена и организирана от хакерската група Ad Fraud Komanda, позната и като AFK13.

Идеята е следната: създадени са над 250 000 фалшиви уеб-сайта, уж принадлежащи на големи компании и издателства, като например ESPN, Vogue, New York Times, The Wall Street Journal, Verizon и други. Чрез използването на голям брой различни IP адреси, фалшиви акаунти в социалните мрежи, манипулация на геолокационните данни, имитиране на движението и кликването на мишката, мошениците създават илюзията, че могат да привлекат милиони хора да гледат рекламните клипове. За всичко това те получават солидни суми най-вече от САЩ.

Хакерите са създали и над 570 000 бота, които имитират преглеждането на материалите и рекламите във фалшивите уеб-страници. Според данните на White Ops, ботовете ежедневно „преглеждат“ около 300 милиона рекламни клипове. Средното заплащане за 1000 гледания е около $13. И още, хакерите използват и от 800 до 1200 сървъра в САЩ и Холандия.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари