САЩ взе решение да премахне забраната за използването на радиоизотопните термоелектрически генератори, използвани преди всичко в космическите кораби и сонди.

Основната причина за отказването от тези генератори бе липсата на плутоний-238. Сега Министерството на енергетиката на САЩ заяви, че американските учени са успели да организират собствено производство на достатъчно количество плутоний-238.

Плутоний-238 ще се използва бъдещите космически мисии на NASA като захранващ източник. Именно електрическата енергия по време на полет е най-слабото звено в космическите мисии.

Използването на радиоизотопните термоелектрически генератори в САЩ се осъществяваше под най-строг контрол, поради недостига на това вещество. САЩ прекрати производството на плутоний-238 през 1988 година. След това той бе купуван от СССР. Но преди известно време доставките на плутоний-238 бяха прекратени, поради технически причини.

През 2015 година Националната лаборатория в Оук Ридж започна производството на този скъп метал, предназначен за използване в бъдещите космически мисии. Целта е, до 2026 година да бъдат произвеждани по 1,5 килограма плутоний-238 годишно.

Към днешен ден NASA разполага с 35 килограма плутоний-238, значителна част от който е запазена за мисията Mars 2020.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари