fbpx
8.2 C
София

САЩ разследва атаки с микровълнови оръжия

Най-четени

Американското министерство по вътрешна сигурност разглежда отблизо предполагаемите инциденти с атаки с микровълнови оръжия, които може да са използвани за измъчване на американските дипломати в чужбина.

Отделът публикува съобщение, което насърчава вътрешния персонал да докладва за всякакви „необясними здравни инциденти“ на държавни служители, според информация от The Intercept.

Хавански синдром

Предполагаемите атаки за първи път попаднаха в заглавията на медиите още през 2016 г., когато дипломати от посолството на САЩ в Хавана, Куба съобщиха, че чуват оглушителни звуци, които никога не стихват, дори когато ушите им са прикрити – което е почти толкова ужасяващо, колко звучи…

Наричана още „синдром на Хавана“, съобщава се, че атаката е причинила на дипломатите признаци на сътресение, заедно със световъртеж и гадене.

Бележката на DHS обхваща подробно симптомите, които синдромът на Хавана може да причини, включително „интензивен световъртеж, последван от специфични медицински симптоми, включително загуба на слуха, дезориентация, шум в ушите, проблеми с равновесието, умора, проблеми с концентрацията и промени в зрението.“

Микровълнови атаки

Американското правителство стигна до заключението, че силно насочената и мощна микровълнова атака, вероятно се дължи на специфично оръжие, което е имало за цел това нарушаване на здравето на американските дипломати.

Националните академии на науките, инженерството и медицината на САЩ публикуваха доклад, поръчан от Държавния департамент през декември 2020 г., който подробно описва техните констатации.

Дейвид Релман, председател на комисията и старши сътрудник в Центъра за международна сигурност и сътрудничество в Станфордския университет, заяви, че „насочената импулсна радиочестотна енергия“ е причина за атаките, се казва в изявление, публикувано от Националните академии.

„Ние като нация трябва да разгледаме тези конкретни случаи, както и възможността за бъдещи такива ситуации, с координиран и изчерпателен подход“, заяви Релман.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини