8.1 C
София

Свещеници обявиха логото на Apple за символ на греха

Най-четени

Православни свещеници заклеймиха изображението на отхапана ябълка върху устройствата на Apple. Те смятат, че логото на американската компания е антихристки символ, защото показва описания в Библията първороден грях. Въпреки това, духовенството не се отказва от използването на продуктите на Apple, но предпочита да смени отхапаната ябълка с кръст, който според Православната църква е символ на изкуплението на първородния грях на Адам и Ева.

На първото лого на Apple е изобразен Исак Нютон (Isaac Newton), седнал под дърво, на което висяла ябълка. Логото е проектирано от по-малко известния основател на Apple, Роналд Уейн (Ronald Wayne) (продал своя дял на Стив Джобс (Steve Jobs) и Стив Возняк (Steve Wozniak) за $ 800), и е използвано за кратък период през 1976 г. По-късно, една от рекламните агенции разработва новия символ на компанията – отхапаната ябълка. Всъщност, официална версия за това, как именно се е появило това лого, не съществува.

Тук трябва да се отбележи, че ябълката не може толкова еднозначно да се нарече антихристиянски символ.

В много страни и по различно време тя е била емблема на мира. В някои народни приказки ябълката притежава магически свойства и дава на човек младост и сила или го спасява от неприятности.

Но в същото време вкусният плод символизира зло, измама, престъпност, грях и смърт.

В латинския език думата, означаваща „ябълка“, се изписва точно като думата „грях“, „зло“, „престъпление“.

А можем да си припомним и ябълката на раздора, станала причина за съперничество между богините Афродита, Атина и Хера, което, на свой ред, е довело до отвличането на Елена и Троянската война.

Така че, символът на ябълката винаги е имал двойно значение и никой не знае какво точно са имали предвид Apple, избирайки това лого за своите устройства.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини