fbpx
-1.2 C
София

Сергей Брин: До пет години всички ще караме безпилотни коли

Най-четени

Вчера щатът Калифорния официално даде зелена светлина на Google да тестват безпилотните си автомобили. С това те се присъединиха към щатите Невада и Флорида, които вече позволиха на интернет гиганта да изпробва технологията си на местните пътища. Включването на Калифорния е голяма победа за Google, тъй като именно там проектът им срещна голяма доза критика от страна на гражданите.

Първоначално група хора се обявиха на протест, твърдейки, че технологията не е достатъчно безопасна, но след внесените промени в проектозакона, те се отдръпнаха. Сега законът, който носи името SB 1298, определя какви стандарти за безопасност трябва да гарантира всеки автомобил управляван от компютър по пътищата в щата.

Сергей Брин от Google, който присъства на церемонията по подписването на закона, сподели, че е оптимистично настроен към бъдещето на безпилотните автомобили. Нещо повече: според него броят на годините, които ни делят от притежанието на напълно автономна кола, се брои на пръстите на едната ръка. С други думи казано: след пет години хората няма да имат нужда от шофьорски курсове.

Безпилотните автомобили на Google вече набраха стотици хиляди километри по пътищата на САЩ. В момента компанията се е фокусирала върху подобряването на сензорите им и на технологиите за поддръжка в случай на хардуерни проблеми. Според Брин рискът от катастрофа с подобен автомобил ще е точно толкова висок, колкото и рискът от летене със самолет.

Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
PhX
PhX
9 години

трудно влизат заради големите корпорации които не позволяват развитието им и пускането им на пазара защото все още има петрол от който печелят, точно това е проблема. иначе за това ако тази система може да се вгради във всяка обикновена кола тогава никой няма да го спре защото колите отново ще се задвижват от фосилните горива, а дали ще кара човек, робот, или машина, на корпоративните чичковци не им пука 😉

sui_iuris
sui_iuris
9 години

Zeroadhesion имаше предвид, че няма да ги „караме“ защото те сами си се карат, за това предлага „използваме“. Но иначе да като гледам от колко време навлизат хибридните и изцяло електрически модели, за това също ще почакаме.

sliderum
sliderum
9 години

Ц! Няма да е подходящо, щото не може за толкова кратък срок, да се произведат нужната бройка автомобили, или опционално оборудване към обикновените модели коли. Пък и колко хора, ще могат да се бръкнат за поредната нова скъпа кола? Така че „всички“, въобще не е на мястото си, поне що се отнася до упоменатия кратък срок.

Zeroadhesion
Zeroadhesion
9 години

До пет години всички ще използваме безпилотни коли мисля, че е по-подходящо за заглавието.

kalopop
kalopop
9 години

Според Брин рискът от катастрофа с подобен автомобил ще е точно толкова висок, колкото и рискът от летене със самолет.

То риска от летене със самолет си е доста голям. Има хора дето всеки месец летят със самолет, ами ако почнат и да катастрофират толкова често??? :nono:

Нови ревюта

Подобни новини