Вероятно една от множеството теории на конспирациите, свързани с COVID-19, която сте чули първо е, че пандемията представлява пъклен план за премахване на традиционните пари. Логическата връзка и мотивите за това едва ли могат да бъдат обяснени от поддръжниците на тази конспирация, която намери довод за тях, когато през март медии съобщиха за предупреждение, че банкнотите и монетите могат да пренасят новия коронавирус. Сега обаче СЗО казва, че думите са им били погрешно интерпретирани от медиите.

„Пазаруващите трябва да си мият ръцете, след като са докосвали банкноти, понеже заразния COVID-19 може да се задържи на повърхностите за период от няколко дни“, цитираха предупреждението на СЗО по това време водещи медии. Това даже накара Китай и Южна Корея да започнат да стерилизират своите банкноти с използването на ултравиолетова светлина и висока температура преди да ги пуснат в повторно обращение. Не само това, но взеха и абсурдното решение да ги поставят под карантина за 14 дни с надеждата това да ги отърве от смъртоносния вирус.

„Ние не сме казвали, че кешът предава коронавируса“, бива цитиран говорителят на организацията Фадела Шаиб от MarketWatch. „Думите ни са предадени грешно“.

Тя уточнява, че СЗО не са издавали каквито и да официални предупреждения или изказвания относно опасностите, свързани с банкнотите и COVID-19. „Бяхме запитани, дали мислим, че банкнотите могат да предават COVID-19 и ние заявихме, че трябва да си миете ръцете, след като сте докосвали банкноти, особено, ако след това ядете или пипате храна“, допълва тя. Което, ако не го правите така или иначе, COVID ще е само един от многото проблеми, с които би се срещнал организма ви. Вземайки предвид това, че дадени емисии банкноти могат да циркулират с години в публичното пространство и множеството изследвания по въпроса, с COVID-19 на тях или без, трябва да миете ръцете си след употребата им. Изследване от 2010 над американските долари на австралийски учени показало, че средно на банкнота могат да се открият по десет бактерии на квадратен сантиметър. А сред често срещаните микроби са стафилококи, ешерихия коли, фекални бактерии и др.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари