fbpx
5 C
София

Системата за проследяване на COVID-19 на Apple и Google разширява обхвата си

Най-четени

Apple и Google искат да улеснят здравните агенции по света и да въведат своята система за проследяване и уведомяване за разпространението на коронавируса, създавайки нова опция, която ще им позволи да помагат да хората да проследяват и да се предупреждават взаимно за коронавирусни инфекции, без да се налага създаването на приложението.

Новата опция, наречена известия за излагане на COVID-19, ще позволи на хората да получават известие дали са били в близост или пряк контакт с човек, който е диагностициран с коронавирус. Новата възможност е достъпна благодарение на системата разработена в съвместно партньорство между Apple и Google, като на потребителите няма да им се налага да изтеглят приложение на местното здравно министерство. Двете компании заявиха, че това ще помогне за ограничаване на разпространението на коронавируса, без да се оказва натиск върху здравните власти и служители, някои от които са съобщили пред технологичните компании, че не разполагат с достатъчно ресурси, за да създадат собствено приложение.

„Ние улесняваме използването на системата за проследяване на коронавируса, без да е необходимо здравните власти да създават и поддържат приложение“, се казва в изявлението на Apple и Google. Компаниите заявиха, че ще продължат да подкрепят органите за обществено здраве, които вече имат свои създадени приложения за проследяване на коронавируса. Новата система на двата технологични гиганта се нарича Exposure Notification Express и предоставя друга възможност на органите за общественото здравеопазване на допълнят съществуващите си операции за проследяване на контактите с технологията, без да правят компромиси с основните принципи на проекта за поверителността и сигурността на потребителите.

Изглежда проектът на Apple и Google се бори активно за получаването на по-широко приложение. По данни от университета Джон Хопкинс, броят на заразените с COVID-19 продължава да расте ежедневно, като към началото на септември над 25 милиона души по света са заразени с новия вирус, а повече от 851 000 души са починали в световен мащаб.

В началото на разпространението на системата на Apple и Google, двете компании обявиха, че ще разчитат на местните здравни власти да създадат собствени приложения за всяка една страна, в които да бъде включена тяхната разработка за проследяване на социалните контакти. Технологичните гиганти заявиха, че ще оказват безвъзмездни помощ и съдействие на властите да създадат собствени приложения но до голяма степен на здравните власти се падаше отговорността и тежестта да създадат и поддържат ефективно работеща система. В резултат на това, към този момент системата за проследяване на социалните контакти на Google и Apple е достъпна само в около 20 държави и региони, включително и шест от 50-те щата в САЩ.

Преминавайки към новата система EN Express, Apple и Google очакват драстично опростеният подход да привлече повече здравни органи по света, които може досега да не са успели да интегрират системата заради необходимостта от огромни ресурси за изграждане на собствено приложение, с които може и да не разполагат.

За да получат известие, че са били в контакт с човек, заразен с коронавирус, хората, които използват iPhone във всяка една от страните, където системата е приета и активирана, ще получат автоматично известие, че новата функция е налична и ще могат да я включват от своите настройки.

За телефоните с Android Google ще създаде приложение, което потребителите да изтеглят от Play Store, така че органите за обществено здравеопазване няма да се налага да създават или поддържат приложенията сами. Въпреки че това изисква допълнителна стъпка от потребителите на Android, говорител на Google заяви, че компанията вярва, че това е най-добрият начин да даде достъп до новата система на възможно хора с различни видове Android смартфони, при които няма стандартизацията, от която може да се възползва Apple при iPhone.

Нов подход

Новият подход на Apple и Google позволява на здравните власти да представят „конфигурационен файл, който ще определя как ще се задействат известията за потенциален контакт с човек с коронавирус, какви стъпки ще посъветват хората да следват след това и информация за други усилия за проследяване на контактите, които може да са в тяхна помощ. Според Apple и Google това е много по-лесно от създаването на отделно приложение от всяко здравно министерство, като същевременно се гарантира поверителността и сигурността на хората.

„Агенциите за обществено здравеопазване понасят извънредно натоварване при вземането на решения за действия в отговор на новия коронавирус. Колкото повече улесняване разработването и внедряването на системата в териториалните агенции за обществено здраве, толкова по-скоро ще можем да разширим проследяването на COVID-19 във всички общности и да помогнем за прекратяване на пандемията“, казва Скот Дж. Бекер, ръководител на Асоциацията на лабораториите за обществено здраве в изявление, предоставено от компаниите.

Apple и Google казват, че ще направят новата система достъпна за iPhone и iPad с версия 13.7 на iOS във вторник, а за устройствата с Android 6.0 или по-нова версия, актуализацията ще стане достъпна по-късно този месец.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини