fbpx
-1.2 C
София

След оттеглянето на Oracle OpenOffice.org се нуждае от пари

Най-четени

След раздялата на проекта OpenOffice.org с последния му основен спонсор, софтуерният концерн Oracle, развитието на свободния офис пакет вече се финансира само чрез дарения. Точно на единадесетия си рожден ден, на 13 октомври, популярният софтуер започва мащабна кампания за набиране на средства.

Първоначално пакетът ще бъде под шапката на сдружение, което предстои да бъде основано, и което ще бъде финансирано от свободната общност. „Внезапният край на OpenOffice.org би бил фатален: по цял свят софтуерът се използва не само от крайни потребители, но и от много учреждения, както и от малки и средни предприятия“, казва един от разработчиците на пакета и главен изпълнителен директор на новото сдружение Team OpenOffice.org Стефан Таксхет.

Той обясни още, че съобщението на Oracle, че повече не желае да подкрепя офис пакета, е било шок за всички участници в общността. „За нас обаче бе ясно: OpenOffice.org не бива да умре“, казва той.

За потребителите и екипа обаче приключилият ангажимент на гиганта може да се окаже и щастливо стечение на обстоятелствата. „Твърде отдавна само догонваме основните си конкуренти, вместо наистина да се фокусираме върху нуждите на потребителите. Сега сме свободни и можем да променим това“, казва членът на сдружението Мартин Холмихел. Необходимата за това вяра в собствените сили се засилва от средно 1,5 милиона изтегляния на седмица.

„Ако искаме да вървим по нови и модерни пътища, проектът и занапред трябва да остане отворен“, подчертава Холмихел. За целта обаче той спешно се нуждае от дарения.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Fallenblood
Fallenblood
10 години

ми той openoffice си е в застой, както и редица други проекти от свободния софтуер…

tyrmyk
tyrmyk
10 години

Мдааа… За какво им е на Oracle нещо, за което не се плаща, т.е. носи само разходи?!? Чудя се как още не са направили Java платена.

Стискам палци на разработчиците да намерят спонсори.

Нови ревюта

Подобни новини