Сноудън смята, че Тръмп и Путин може да се споразумеят за екстрадицията му

7
63

Едуард Сноудън смята, че Доналд Тръмп, новоизбраният президент на САЩ, би могъл да сключи сделка с Владимир Путин да екстрадира или даже да хвърли в затвора бившия сътрудник на Агенцията за национална сигурност на САЩ. Това сподели той в интервю по Periscope с изпълнителния директор на Twitter Джак Дорси.

„Може да се случи, разбира се, но притеснен ли съм от това? Не съвсем. Аз съм доста уверен в решенията, които съм вземал и знам, че това, което направих е правилно. Ако личната ми сигурност беше основното ми притеснение, никога нямаше да изляза от анонимност и да се разкрия. Щях да си остана в АНС, да получавам много пари за малко работа и да ви шпионирам“, споделя Сноудън, цитиран от The Register. Сред някои от другите неща, които Сноудън заяви е, че може да му се наложи да напусне по някое време Русия, заради откровените му критики към управлението на Путин. Макар и да няма индикации за това, Сноудън изглежда се подготвя за подобна възможност. Той разкри, че е отправил молба за осигуряване на убежище към 21 държави, но е получил само откази. Ако все пак бъде екстрадиран в Щатите, Сноудън възнамерява да се защити с аргумента, че лично той нищо не е разкривал публично. Това е било направено от пресата. Освен това две проучвания на Белия дом, които той привежда, са установили, че с действията си той не е нарушил конституцията на САЩ, нито пък е навредил на някой американски гражданин. Основната му мисъл, когато изнася информацията за действията на Белия дом и АНС по отношение на широкообхватния контрол над интернет комуникациите, които те осъществяват е била да направи САЩ и света едно по-добро място за живеене. Хората се нуждаят от запазване на неприкосновеността над личното си пространство, а законодателите трябва да имат властта да контролират действията на властите, смята той. Сноудън е убеден, че баланса на силите бавно се променя и то именно на неговите разкрития.

Сноудън отговаря и на ред въпроси на потребители на Twitter. Един от тях засягаше така нашумелия „проблем“ напоследък с т.нар. „фалшиви новини“. Мнението му се различава от мейнстрийм позицията на големите медии и на силните на деня. Той отправя предупреждение, което е нужно да бъде разбрано. „Журналистите изживяват трудни времена тези дни, тъй като добрите и истински истории не вълнуват хората, както го правят фалшивите. В резултат на това, фалшивите получават по-голямо отражение в социалните медии, докато истинските минават на заден план. Правителствата ще се пробват да използват от целия този шум, за да цензурират медиите“, заявява Сноудън. Това, което трябва да направят читателите е да обръщат повече внимание на тези неща и да поемат отговорност. „Отговорът на лъжливата реч не е цензурата, а по-скоро назоваването на фалшивите новини. Нужно е да разпространим идеята, че критичното мислене е важно“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари