Учени, чрез използване на социалните мрежи и транспортни данни, са успели да предвидят успеха или провала на различни бизнеси. Как се постига това?! Използвайки информация от десет различни града по целия свят, изследователи от университета в Кеймбридж във Великобритания са разработили модел, който може да предвиди с 80% точност, ще претърпи ли провал новият бизнес през първите шест месеца от съществуването му.

Моделът може да се окаже полезен както за бизнесмените, така и за инвеститорите, търсещи успешни проекти,  в които да инвестират.

Един от най-важните въпроси за търговията – това е обемът на търсенето, което е пряко свързано с успеха на бизнеса„, заявиха от университета.

Те са използвали повече от 74 милиона регистрации в социалната мрежа Foursquare от Чикаго, Хелзинки, Джакарта, Лондон, Лос Анджелис, Ню Йорк, Париж, Сан Франциско, Сингапур и Токио; и данни от 181 милиона пътувания с такси от Ню Йорк и Сингапур.

Благодарение на получената информация, изследователите са класифицирали обектите, в зависимост от характеристиките на района и броя на посещенията в различно време на деня.

Независимо от това, успешно ли работи бизнеса или не, обикновено той се основава на редица контролирани и неконтролирани фактори. Контролираните фактори могат да включват в себе си качеството или цената на даден продукт, часовете на работа и удовлетвореността на клиентите. Неконтролираните фактори – равнището на безработицата в града, общите икономически условия и местната политика.

Ние открихме, че дори и без информация за някоя от тези неконтролируеми фактори, все още може да се използват специфични за определеното място данни, свързани с местоположението и мобилността за предсказване вероятния провал на даден бизнес„, коментираха от университета.

Данните показват, че във всички десет града, най-посещавани са се оказали местата, които са популярни денонощно, а не само в определени моменти от деня. Бизнесите в различните квартали с няколко типа предприятия, ще бъдат по-успешни.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари