Лятото е изключително горещо – особено на полето на киберсигурността. Според средногодишния доклад за заплахите през 2021 на компанията за киберсигурност SonicWall, рансъмуер атаките през първата половина на тази година бележат огромен ръст с 304.7 милиона опита, регистрирани от компанията. SonicWall споделят, че макар и април и май да са били рекордни, то юни се явява най-горещия в това отношение със 78.4 милиона опити за атака, цитира компанията ZDNet. Конкретно за САЩ и Великобритания, повишението на годишна база се явява 185% и 144%, съответно. Следващите държави в списъка с най-атакуваните с рансъмуер страни се допълва от Германия, Южна Африка и Бразилия.

„Дори и да не регистрираме един-единствен опит за атака през цялата втора половина на годината (което звучи нерационално оптимистично), 2021 пак ще е най-лошата година на рансъмуер заплахите, която SonicWall някога са записвали“, пишат от компанията.

Що се отнася до статистиката на тримесечна база, то втората четвърт на годината изпреварва предишната със 188.9 срещу 115.8 милиона опита за атака с рансъмуер. В глобален план, увеличението на тези атаки за европейския континент е с 234%, а за Северна Америка този ръст е със 180%.

Разпределението по атакувани отрасли посочва правителствения сектор, като голямата цел на рансъмуер групите през първата половина на 2021. Следват образователните институции, като увеличението тук е с 615% на годишна база, здравните организации и търговията. Ако трябва да се говори за различните семейства на рансъмуер, то SonicWall посочват имената на няколко заплахи, които сякаш бяхме позабравили, като това на Cerber например. Заедно със SamSam и Ryuk, те са най-използваните разновидности рансъмуер за атака, като трите общо съставляват 64% от всички опити за атака през първите шест месеца на годината. Само Ryuk е отговорен за 93.9 милиона от всички атаки – трикратно увеличение в сравнение със същия период на миналата година.

Любопитен момент в доклада на компанията се явява също така наблюдението, че като цяло обема на зловреден код, атакуващ интернет потребителите намалява, като през миналата година SonicWall отчита шестгодишно дъно в това отношение и 5.6 млрд. опита. За първите шест месеца на тази година са регистрирани общо 2.5 милиарда опити за атака със зловреден код.

„Но, както ще стане ясно от останалата част на доклада, по-малко зловреден код не означава по-малко киберпрестъпления. Просто това е знак, че традиционния зловреден софтуер, разпространяващ се на случаен принцип, който познаваме, вече бива изоставян обикновено в полза на по-специализирани, по-добре изготвени и по-целенасочени атаки, които могат да донесат по-голяма финансова изгода за престъпниците и оставящи по-големи щети след себе си“, пишат SonicWall.

Повече за сцената на зловредния софтуер и интернет заплахите през първата половина на тази година може да научите тук.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари