fbpx
5.8 C
София

Специалист предрече мощна DDoS атака, която да повлияе на Интернет

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


В интервю за SA, шефът на Cloudflare Матю Принс сподели мнението си, че тази година ще станем свидетели на изключително масирана DDoS атака, която ще наруши работата на Интернет и ще нанесе невъобразими щети.

Джон Касарето от медията решил да интервюира Принс относно вижданията му за развитието на DDoS (distributed denial of service) атаките през настоящата година. Този тип атаки така и не излизат от актуалност. Даже нещо повече – изпълнението им вече изисква все по-малко усилия и технически умения, което и го прави предпочитан метод за атака в Мрежата, независимо дали става дума за хактивистка група, злонамерен конкурент, китайски хакери, кремълски хакери или просто някой, който иска да нанесе вреда.

По думите на Принс днес се сблъскваме с две основни тенденции тук. Първата се изразява във все по-голямата популярност на point and click (от англ.: „посочи и кликни“) DDoS метода за атакуване. Днес това е толкова лесно, споделя той. Посещаваш сайт, плащаш си и започваш мащабна атака над когото си поискаш – конкурент, политическа цел, който и да е. Нещата са започнали от средите на геймърите, разказва Принс, които заети да играят на игрите са ползвали услугите на „бутъри“ – киберпрестъпници, действащи като наемници за извършването на DDoS атаки – за да могат да напреднат в игрите. Някои пък рекламират подобни услуги като „стрес“ тестове.

„Наблюдаваме тази тенденция да нараства с всеки изминал ден и да се разпространява изключително бързо – даже извън Щатите“, разказва Принс. Той соделя, че наскоро са регистрирани мащабни атаки в Сингапур, на Филипините и къде ли не – доклади пристигат по всяко време. И целите са всякакъв тип. „Регистрираме атаки към агенции по осиновяване, козметични салони и към конкуренти от целия бизнес спектър – границите бързо се разрастват, заради point and click метода и това, че не ти трябват технически умения за извършването на такава атака“, разказва Принс.

Другата тенденция, за която говори Принс е това, че се е появила сезонност при DDoS атаките. Той разказва, че се наблюдава особено повишаване на атаките около юни месец. Причината – учащите по целия свят се прибират вкъщи за ваканция. „Независимо от това, има предвиждане, че в бъдеще ще сме свидетели на атака, толкова мощна, че ще всее хаос в големи части на Интернет. Видяхме атаки достигащи до терабит и ние като индустрия се страхуваме, че ще се наложи да се изправим в лице с първото голямо нарушаване на работата на Интернет вследствие на DDoS атака, което ще нанесе големи щети и ще повлияе на много страни негативно. Можем с пълна увереност да предположим, че първите подобни събития ще се случат – може да ги очаквате в самото начало на годината“, разказва той.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини