fbpx
14.8 C
София

Спирането на Facebook е негативно събитие, но спирането на WhatsApp може да е катастрофа

Най-четени

В хаоса от прекъсването на услугите на Facebook в понеделник е лесно да изпуснете поглед от обсега на компанията и това докъде се простират нейните услуги в живота на хората. Невъзможността да се публикува нова снимка в Instagram е дразнеща, но не е непременно катастрофална. И все пак за потребителите на WhatsApp, особено тези извън САЩ, загубата на криптираната услуга за съобщения е събитие, което може да извади от строя работата на много хора – като започнем от бизнеси, които продават и кореспондират с потребителите си през приложението, като стигнем до служители на журналистически редакции и служби на реда, които много често, поради доверието си във високото ниво на криптиране на приложението, го използват за служебната и личната си комуникация. И докато приложението не работеше, конкурентни услуги бързо успяха да се възползват от неговото сриване, като привлекат една част от потребителската аудитория.

През февруари миналата година WhatsApp официално обяви, че има над 2 милиарда потребители по целия свят. Ако сравним тази стойност с над 2,5-те милиарда активни потребители на Facebook, става доста ясно колко голяма роля има приложението в живота на хората. Приложението се превърна в метод по подразбиране за комуникация за много хора в много страни, като само от Индия уникалните месечни потребители на WhatsApp са около 400 милиона, пишат от Bloomberg. Тази сериозна употреба на приложението надхвърля обслужването на целите на непринудената комуникация между приятели – WhatsApp също е фокусирана в това да се превърне в критичен инструмент и за бизнеса. Приложението вече приема разплащания между абонатите си в Бразилия и Индия. Освен всичко това, WhatsApp заяви, че през октомври 2020 г. 175 милиона души в световен мащаб са използвали приложението, за да изпращат съобщения на бизнеса всеки ден.

Когато Facebook се срине, икономиката отива след него

С прекъсването на всички услуги на Facebook, в това число и WhatsApp, обажданията и съобщенията до приютели и семейство остават недоставени, заявките за обслужване на клиенти остават неадресирани и жизненоважната организационна информация не достига до адресатите си. Приложението за криптирани съобщения често е и един от многото инструменти, които организациите използват, за да координират граждански демонстрации и протести, въпреки че Facebook оказа натиск върху тях, като блокира достъпа на някои граждански организации преди известно време.

Прекъсването на WhatsApp е огромен проблем за хората, които разчитат на него, но е потенциално полезно събитие за конкурентните приложения за криптирани съобщения. Основните играчи, Signal, Telegram и донякъде iMessage, имат полза, когато Facebook и WhatsApp се сриват. Засега ръстът в броя на потребителите и на двете приложения главно се дължи на събития, които са предизвикали отлив на потребители от WhatsApp.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини