fbpx
13.9 C
София

Статистика на операционните системи и браузъри за месец септември 2016

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Microsoft прекрати безплатното разпространение на операционната система Windows 10 на 29-ти юли тази година и се отказа от поставената си цел за един милиард компютърни устройства с ОС W10 към 2018 година. Но въпреки това, делът на Windows 10 сред операционните системи продължава да расте.

 

Статистиките на StatCounter показват, че към края на месец септември, делът на Windows плътно се е приближил до 25% сред десктоп персоналните компютри – тоест, тази операционна система е инсталирана на всеки четвърти компютър. Този резултат бе достигнат за 1 година и два месеца, въпреки, че с агресивната си политика софтуерният гигант се надяваше да получи повече. Изпреварването на Windows 7 в рамките на само една година не е реално и отсега не може да се каже, дали това ще стане и за две години, но делът на Windows 10 устойчиво се увеличава. Към днешен ден Windows 7 има дял от 39,38% и това означава значителен спад през последните 12 месеца. Да си припомним, че една седмица преди появата на Windows 10, делът на W7 бе около 60%.

Според статистиките към края на миналия месец, на трето място е Mac OS X с дял от 10,08%.

 

При браузърите, месечната статистика е на Net Applications. Делът на Edge през месец септември в сравнение с август е почти непроменен – 5,16%. Chrome продължава да расте и достигна разпространение от 54,41%. Internet Explorer бележи спад до 25,48% спрямо август, когато имаше 27,38%. На трето място е Firefox s 9,19%, следван от Edge, Safari и Opera.

 

Според статистиките на Net Applications за операционните системи, Windows 10 има спад в разпространението си, включително и в Steam от 22,99% до 22,53%. Делът на Windows 7 е нараснал от 47,25% до 48,27%. Според тази статистика, Windows XP е на трето място с 9,11%.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини