fbpx
0.3 C
София

Стивън Серваес, Melexis: Част от плана ни за развитие е да увеличим софтуерния си екип в България

Стивън Серваес завършва Инженерна електроника в университета в Льовен. Има 30 години опит в инжинерната индустрия, като съчетава разработването на чипове с тяхното програмиране. През последните 8 години е част от екипа на Melexis и ръководи глобален екип от Software Embedded Engineers със специалисти от страни като България, Белгия и Чехия.

Най-четени

Читателите на Kaldata ще се радват да научат малко повече за вас. Каква е вашата биография накратко. Как се озовахте на позицията, на която сте?

Присъединих се към Melexis през 2014 г. като Software Competence мениджър, като преди това имах почти 20 години опит в сферата. За кратък период от време работих и в САЩ, където допринесох за разработката на софтуера на първите приложими ADSL чипове. Този опит ми помогна да си изградя контакти с невероятни софтуерни специалисти. Бях поканен да се присъединя към екипа на Melexis от моя бивш мениджър. В момента в Мелексис сме 36 софтуерни инженери и 12 подизпълнители, които разработват професионални инструменти и вграден софтуер основно за автомобилния пазар, в съответствие с ASPICE L3 и ISO26262, до ASIL-D.

Какво включва в момента работата ви?

В момента заемам позицията Software Development Manager. Моите ежедневни дейности включват управление и обучение на екипите за разработка на софтуер.

Помагам им по различни технически въпроси и разработвам плана за развитие на софтуерната технология. В допълнение, планирам и бюджетирам разрастването на екипа, както и се грижа за сплотеността му.

Отговарям за процеса на софтуерна разработка и съм в пряк контакт с клиентите на Melexis относно качеството на софтуера за вградените софтуерни продукти и инструменти.  Въпреки че част от работата ми е да управлявам екипа от софтуерни инженери, си оставам дълбоко въвлечен в техническата част. Често правя одити на качеството на софтуера, тествам и отстранявам грешки в софтуера и инструментите.

Как успявате да съчетаете работата на различни специалисти от разнообразни националности в един екип?

Имам невероятната възможност да работя с международен екип от различни страни – България, Германия, Швейцария, Франция, Белгия, Украйна. Към момента в екипа имаме 36 колеги софтуерни инженери и продължаваме да растем. През юни тази година открихме новата си сграда в София, което ще ни даде възможност да разширим R&D екипа си и да разработваме повече чипове. Част от плана ни за развитие е да увеличим софтуерния си екип в България. Повече за естеството на работа можете да научите на този линк.

Управлението на хора изисква опит, доверие и открита постоянна комуникация. Въпреки различното местоположение на екипите, чрез постоянна комуникация помежду ни, работим върху сплотеността. Организираме регулярни онлайн срещи, едноседмични семинари с целия екип, които спокойно могат да се определят като мини софтуерни конференции. За да мога да поддържам пълноценна връзка с всеки екип, пътувам редовно.

 Кои са най-големите предизвикателства пред които се изправяте?

Едно от най-важните неща за мен, което понякога се превръща и в предизвикателство, е да съм сигурен, че нито един член на екипа не е възпрепятстван да свърши работата си. През годините се убедих, че когато екипът е фокусиран, успява да постигне своите цели с нужното ниво на качество, и навреме.

Върху какви продукти и проекти работите в момента?

Софтуерният екип има две основни цели. Първата е да разработва вграден софтуер за силициевите продукти на Melexis, отговарящ на автомобилните стандарти. Това включва софтуер за сензори за налягане, използвани в двигатели с вътрешно горене, но също и в други приложения като батерии за електрически превозни средства и др.; магнитни сензори за позициониране, използвани в скоростни кутии, волани, педали; моторни драйвери за помпи, чистачки, електрически стъкла, вентилатори; LED драйвери за вътрешно осветление на автомобила и стопове.

Втората ни цел е да развиваме надеждни софтуерни и хардуерни инструменти за клиентите ни, които им позволяват да разработят свой собствен софтуер за продуктите на Melexis: MLX16 C компилатор, дебъгер, симулатор, вътрешен дебъгер, всички интегрирани в една среда за разработка (IDE). Работим също върху софтуер и хардуер, за да демонстрираме възможностите на продуктите на Melexis и да поддържаме калибриране по време на тяхното производството. Хардуерът, разработен за калибрирането, наподобява разработката на Internet of Things.

Как минава един ваш работен ден? А на вашия екип?

В Melexis имаме възможност да преценим от къде да работим – от вкъщи или в офиса, в зависимост от задачите за деня и проектната фаза, като имаме гъвкаво работно време. Работата ни включва различни дейности и срещи. Разработваме код, тестваме и оформяме документацията. Следим дали средите за непрекъсната интеграция (CI) остават работещи и измерваме и отстраняваме грешки върху хардуера на текущия проект.

Какви са настоящите кариерни възможности в Melexis? Защо бихте препоръчали на някого да избере позицията Embedded Software Engineer в сферата на електрониката?

 В софтуерния екип на Melexis имаме възможност да се докоснем до различни проекти и аспекти от софтуера, което ни позволява да имаме много по-широк поглед над целия процес. Можем да работим върху дълбоко вграден софтуер до такъв за Internet of Things и PC базиран софтуер с графичен потребителски интерфейс. За това ползваме Асемблер, C, C++, Python и други програмни езици. Един Embedded Software инженер в Melexis има множество възможности да се специализира и да изучава различни области на софтуера. Компанията е гъвкава и дава възможност на  служителите си да се развиват в полето, което представлява интерес за тях. Ние разработваме софтуер върху хардуер, което ни позволява да сме в голяма близост до хардуерната архитектура. По този начин инженерите придобиват умения, вариращи от отстраняване на грешки и проектиране на дискретни аналогови и цифрови платки до разработване на цифров дизайн, използвайки ниво на прехвърляне на регистър на FPGA.

В нашия екип има различни позиции според опита – младши, утвърден, старши – инженер, и стигайки до софтуерен проект мениджър или мениджър разработка на софтуер. Ние от Melexis вярваме, че всичко зависи от служителите – тяхната мотивация, желание и стремеж да се развиват и да вървят напред.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини