fbpx
0.8 C
София

Стойността на пиратския софтуер се е увеличила до $59 млрд. през 2010 г.

Най-четени

Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Търговската стойност на пиратския софтуер се е увеличила с 14% през миналата година до почти 59 млрд. долара, като нововъзникващите пазари отговарят за над половината от нея. Това сочат резултатите от изследване, представено в четвъртък, съобщи AFP.

Бизнесът и потребителите по света са купили лицензиран софтуер за компютри на стойност 95 млрд. долара през 2010 г., сочат резултатите от изследването на Business Software Alliance (BSA). В същото време пиратският софтуер, който е бил инсталиран, е на стойност 58,8 млрд. долара.

„Това означава, че на всеки долар, похарчен за лицензиран софтуер през 2010 г., отговарят допълнителни 63 цента за нелицензиран такъв”, коментират от BSA.

С 31,9 млрд. долара нововъзникващите икономики отговарят за над половината от търговската стойност на пиратския софтуер през миналата година, заявяват от BSA в осмото си проучване, озаглавено „Световно изследване на софтуерното пиратство” (Global Software Piracy Study).

Докато доставките на компютри за нововъзникващите пазари са половината от световните, стойността на платения софтуер, купен от тези икономики, е два 20% от световната, се казва в проучването.

В Централна и Източна Европа и Латинска Америка нивото на пиратски софтуер е най-голямо. В тези региони 64% от софтуерът е пиратски. Най-ниско това ниво е в Северна Америка – 21%.

Според изследването, софтуерното пиратство процъфтява в Азиатско-тихоокеанския регион, където нивото му е 60%, следвано от това в Близкия изток (58%) и Западна Европа (33%).

В САЩ и Япония делът на пиратския софтуер е най-нисък (20%). В същото време обаче търговската стойност на софтуерното пиратство в САЩ е на върха на отрицателната класация, оценено на 9,5 млрд. долара. На следващите места по този показател са Китай (7,8 млрд. долара) и Русия (2,8 млрд. долара).

Изследването е проведено съвместно с анализаторската фирма в областта на високите технологии IDC. То обхваща 116 страни и региони. Нивото на пиратски софтуер е намаляло в 51 и се е увеличило в 15 от тези райони.

Според изследването най-честата форма на софтуерно пиратство е купуването на единично лицензирано копие и инсталирането му на множество компютри. В този случай обаче 51% от интервюираните ползватели на компютри в нововъзникващите икономики са заявили, че погрешно са считали, че инсталират лицензиран софтуер.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини