1.9 C
София

Съдебното дело между Google и Oracle може да промени софтуерните разработки и на двете компании

Най-четени

Google и Oracle се сблъскаха в сряда пред Върховния съд на САЩ в битка за милиарди долари, която може да доведе до кардинални промени върху начина, по който компаниите разработват софтуер в бъдеще.

Двата технологични гиганта спорят за архитектурата на операционната система Android на Google, която доминира сред мобилните устройства на планетата. В центъра на съдебното дело е въпросът за защитата на авторските права на интерфейсите за приложно програмиране или API, които управляват начина, по който кодът комуникира с други кодове.

Android е създаден частично с помощта на API от Java, който е разработен от Sun Microsystems. Oracle купи компанията през 2010 г. и по-късно започна съдебно дело срещу Google предполагаемо незаконно използване на софтуера. Oracle заяви, че Google ѝ дължи почти 9 милиарда щатски долара парично обезщетение за нанесените щети.

За Google инвестицията в Android отдавна е изплатена. Софтуерът захранва почти всеки девет от десет смартфона на планетата днес. Освен телефоните, Android работи общо на 2,5 милиарда устройства, включително телевизори, табла за автомобили, инкасаторни апарати и много други.

Юридическата сага, която тече вече почти цяло десетилетие, премина през много обрати, за да достигне до най-висшия съд в САЩ. Google спечели първата голяма битка през 2016 г. само след като апелативен съд отмени решението две години по-късно. Google многократно подава искане до Върховния съд на САЩ да поеме случая и миналата година съдът заяви, че ще го разгледа. Устните изслушвания първоначално бяха планирани за месец март, но бяха отменени и проведени по-късно заради коронавирусната пандемия.

В сряда адвокатът на Google Томас Голдщайн заяви, че компанията използва само части от код, които не е могла да пресъздаде, когато е изграждала Android. Той каза, че те работят като „ключът, който влиза в ключалката“. Той оприличи кода на „съединителна тъкан“, която не може да бъде обект на авторски права.

Главният съдия Джон Робъртс коментира това като каза: „Разбиването на един сейф може да е единственият начин да вземете парите, които искате, но това не означава, че можете да го направите. Ако има един единствен начин да направите нещо, и той включва използване на чужда собственост, можете да го постигнете единствено след като платите лиценз.“

Адвокатът на Oracle Джошуа Розенцранц каза, че един от начините за „убиване“ на софтуерната индустрия е „чрез премахване на стимула да се пише оригинален код“. Той твърди, че тази индустрия е успяла да се нареди като водеща в света, благодарение на защитата на авторските права.

Съдията Стивън Брейер, който отсъди в полза на Google, донякъде оспорва това. Той прави аналогия с кодовите интерфейси, които се твърди, че Google е взела, с QWERTY клавиатурата, която днес всички ние познаваме и използваме. „Някой е изобретил QWERTY подредбата на клавиатурата. Но, Боже мой, ако приемем, че той има авторски права върху нея, това би означавало, че сега той ще трябва да получава приходи от продажбите на всички пишещи машини и компютърни клавиатури в света. И нещо повече, дори щеше да може да разпорежда кой ще има право да произвежда QWERTY пишещи машини и клавиатури, и кой не.“

Розенкранц не се съгласи с аргумента. „Никога не е имало някакви конкретни интелектуални усилия в създаването на QWERTY. Това е чисто механична подредба, за това тук не можем да говорим за обект на авторски права“, каза той.

Резултатът от процеса ще има влияние върху цялата технологична индустрия, независимо какъв ще бъде. Причината за това не е, че спорят две от най-големите технологични компании в света, а по-скоро, че решението на съда може да промени начина, по който компаниите се занимават с разработването на софтуер, базиран на преди това написан код. Google твърди, че защитата на авторските права би затруднила иновациите. Oracle нарече аргумента на Google „назадничав“, отричайки несъстоятелната идея, че по-слабата защита на интелектуалната собственост може да стимулира творчеството на повече разработчици. Мнозина работещи в индустрията, със сигурност биха се съгласили, че това за тях е точно обратното.

Този съдебен спор идва в момент, в който и двете компании са в центъра на внимание на федералното правителство. Google е под мащабен антимонополен контрол от законодателите и регулаторите не само на САЩ, но и в Европа. Очаква се Министерството на правосъдието на САЩ да заведе значителен иск срещу Google тази седмица. Наскоро Oracle направи някои операции, опитвайки се да стане американски „технологичен партньор“ на TikTok като отговор на желанието на президента на САЩ Доналд Тръмп китайската социална мрежа да бъде управлявана от американска компания.

В съдебния спор Google има подкрепата на Microsoft и Electronic Frontier Foundation, които заявяват, че строгите правила за интелектуалната собственост на софтуера ще навредят на общността на разработчиците. Oracle от своя страна има подкрепата на американски висш юрист, който представлява федералното правителство пред съда.

„Силната защита на интелектуалната собственост е крайъгълният камък на американските иновации“, каза Дориан Дейли, генерален съветник на Oracle, в изявление. „Уверени сме, че Върховният съд ще се съгласи с нас, че целият софтуер е защитен с авторски права и че копирането на Google за собствено търговско предимство и целесъобразност не може да бъде честно използване“, каза Дориан Дейли, генерален съветник на Oracle. „

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на рутера TP-Link Archer C64: клас AC1200 с гигабитови портове

Брандът TP-Link отдавна е добре позната на нашия пазар, което не е изненадващо, тъй като компанията е един от най-големите производители на мрежово оборудване....

Подобни новини