fbpx
8.9 C
София

Създават се роботи с VR контрол за лечение на ранени войници

Най-четени

Ако си помислите за роботи в армията, може би ще ви хрумнат мрачни образи на научнофантастични бойни полета с машини, задвижвани от изкуствен интелект, които си разменят лазерен огън. Но в едно много по-хуманно приложение изследователи от Обединеното кралство разработват потенциално животоспасяваща медицинска система. 

Изследователи от Университета в Шефилд работят върху система за телеприсъствие, която да лекува военнослужещи по време на бойни действия. 

Планът предвижда медиците, които не са на място, да си сложат комплект за виртуална реалност и да управляват робот на бойното поле. Машината може да измерва жизнените показатели на пациента със същата технология, която се използва в роботизираната хирургия.

Понастоящем на ранените бойци често се налага да разчитат на медицински лица с ограничени налични ресурси. Тези парамедици често вършат работата си със значителен личен риск от врага, различни заразни болести и прочие. 

Ако пациентът се нуждае от допълнителни грижи, преместването му на безопасно място може да отнеме часове или дни.

Планираната система за телеприсъствие би позволила на медицинските лица да работят извън мястото. Те ще използват робота за събиране на данни като температурата или кръвното налягане на пациента. Например машините биха могли да вземат тампони от устата и да вземат кръвни проби от ръката на пациента.

Освен това системата би могла да изпраща снимки и видеоклипове на наранявания на медицинските работници извън обекта, което ще им позволи да оценят и може би дори да лекуват пациента от разстояние.

Един от ръководителите на проекта Саня Дограмаджи, професор в катедрата по автоматичен контрол и системно инженерство към Университета в Шефилд, вижда в инициативата животоспасяваща мярка. 

Разработването на дистанционно управлявана роботизирана система би подобрило значително безопасността, като намали количеството на опасностите, на които е изложен военният персонал на фронтовата линия. Нашата платформа използва най-новите технологии и би ги интегрирала по начин, който не е правен досега.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини