Основателят на DeepMind Демис Хасабис е убеден, че единственият начин за реализиране потенциала на изкуствения интелект е използването на принципите на невробиологията и само внимателното изучаване на човешкия интелект ще помогне да се разгърнат границите на изкуствения.

Към днешен ден ИИ се базира на математически закони, които не могат да опишат работата на човешкия мозък. Различните видове машинно обучение – разпознаване на човешката реч и обектите в изображенията, изискват най-различни математически структури, а получените по този начин алгоритми са подходящи само за тясноспециализирани задачи.

Създаването на универсален ИИ, а не на тясноспециализиран, е мечтата на специалистите по машинно обучение. Но разработването на многообразен ИИ е ужасно сложна задача, отчасти поради това, че човешките качества като любознателност, въображение и памет, не съществуват в ИИ или се проявяват крайно незначително.

Хасабис и неговите колеги считат, че единствено прогресът в разбирането работата на мозъка ще даде възможност за създаването на съвсем нови структури и алгоритми за изкуствения интелект. Това е двустранен процес: опитът, натрупан при създаването и тестването на ИИ ще ни помогне да разберем, какво всъщност е разумът.

Хасабис счита, че абсолютно автономен ИИ може да се появи след около 100 години, но той трябва да бъде контролиран и ограничаван.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

12 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари