Изследване показва, че хората, които често сънуват лоши сънища на средна възраст, е по-вероятно да бъдат диагностицирани с деменция на по-късен етап от живота си.

Проучването установи, че лошите сънища могат да зачестят няколко години или дори десетилетия преди да се появят проблеми с мисленето и паметта.

Предишно проучване на хора с болестта на Паркинсон също отбелязва връзка между честите тревожни сънища и по-бързия темп на когнитивен упадък.

За пръв път доказахме, че тревожните сънища или кошмарите могат да бъдат свързани с риска от деменция и влошаване на когнитивните способности сред здрави възрастни хора от общото население. Това е важно, тъй като има много малко рискови индикатори за деменция, които могат да бъдат идентифицирани още на средна възраст.

Д-р Абидеми Отаику от Центъра за здраве на човешкия мозък към Бирмингамския университет

Въпреки че е необходимо да се извърши още работа за потвърждаване на тези връзки, учените вярват, че кошмарите могат да бъдат от полза. Като ефективен начин за идентифициране на лица с висок риск от развитие на деменция и за въвеждане на стратегии за забавяне на появата на болестта.

За целите на проучването д-р Отайку проучва данни от три групи хора, живеещи в общността в САЩ.

То е публикувано в списание The Lancet eClinicalMedicine. Групите включват повече от 600 възрастни мъже и жени на възраст между 35 и 64 години и 2600 възрастни на възраст 79 и повече години.

В началото на проучването всички хора са били без деменция и са били проследявани средно девет години за по-младата група и пет години за по-възрастната група.

Задавани са им въпроси за качеството на съня им, включително колко често сънуват лоши сънища.

След това тези данни са анализирани с помощта на компютърен софтуер.

Резултатите показват, че хората на средна възраст (35-64 години), които са сънували лоши сънища всяка седмица, са четири пъти по-застрашени от влошаване на когнитивните способности през следващото десетилетие. При по-възрастните хора вероятността да бъдат диагностицирани с деменция е два пъти по-голяма.

Тези констатации се оказват много по-силни при мъжете, отколкото при жените.

Д-р Отайку заяви, че са необходими допълнителни изследвания, за да се проучат резултатите, включително да се установи категорично дали кошмарите сред младите хора могат да бъдат свързани с бъдещ риск от деменция.

Колко често хората си спомнят сънищата и колко ярки са те, също би могло да даде информация за риска от деменция.

По принцип може да има много причини за сънуването на кошмари – липса на достатъчно сън, стрес, стимулиране на мозъка със страшни книги и филми, някои лекарства, употреба на алкохол и прочие. Ще е интересно да видим как ще се развият следващите проучвания, които ще обхванат повече детайли от начина на живот.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари