fbpx
-5 C
София

С помощта на инфрачервена светлина е възможно да се осигури супер-бърз WiFi

Най-четени

Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

WiFi се превърна в неразделна част от ежедневния ни живот, затова не е чудно, че често намалява скоростта на предаване на данните, което ни дразни. За щастие обаче, студенти от Холандия са измислили потенциално революционна идея: да се използват инфрачервени лъчи за предаване на данни към ноутбука или смартфона.

Възможностите, предлагани от технологията са страхотни — може да се достигне скорост от над 40 гигабита в секунда за всеки лъч светлина. Ако се сравни с настоящия 802.11 ac стандарт, то той позволява трансфер на данни от 1 гигабит в секунда. Тази нова инфрачервена система може да работи едновременно с няколко устройства и лесно да се персонализира, без да се създават проблеми от радиосмущения, както е при традиционния Wi-Fi. Изследователите са тествали скоростта на изтегляне на технологията при малки разстояния, но перспективите като цяло са големи.

Новата концепция не просто превъзхожда по ефективност текущата WiFi технология, но и гарантира липса на смущения. Тук няма движещи се части, което значително намалява изискванията към захранването. „Светлинните антени“ излъчват инфрачервени лъчи под различни ъгли, за да може едновременно точно да се ориентират към множеството използвани устройства. Тъй като инфрачервената светлина не минава през стени, ще трябва да се инсталира антена във всяка стая. Инфрачервената светлина е безвредна за човешкото око, така че няма да има нужда от допълнителни защити.

Докато докторантите в университета работят върху начините за проследяване на местоположението на безжичните устройства, други проучват възможностите за свързване на светлинните антени към оптичните кабели. Ръководителят на проекта Том Коон смята, че след около пет години ще видим технология, базирана на светлинен WiFi в устройствата, като лаптопите и видеомониторите.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Mercusys Halo H50G – изгодна Wi-Fi Mesh система за големи жилища

Безжичният интернет е нещо чудесно. Имаме възможност за свързване на всякакви устройства и минимум кабели в къщата. Но нещата понякога не са толкова розови....

Подобни новини