fbpx
2.8 C
София

Теленор продължава да преобразява телеком пазара в България

От 2017 година до днес компанията еволюира, за да влезе с летящ старт в ерата на 5G

Най-четени

В поредица от материали ви запознаваме с интересната история на втория мобилен оператор в България – Теленор. На 17 септември 2001 влизането на втори играч на пазара у нас промени всичко, а до голяма степен така е и до днес. Компанията оставя дълбока следа в технологичната история на страната ни и за времето на своето съществуване съпътства живота на милиони българи. За 20 години не малко неща в България се промениха, това се случи и с мобилните комуникации, които още по-сериозно присъстват в живота ни. Комуникацията отдавна не е само гласова, а благодарение на развитието на мрежите, интернет е вече навсякъде с нас. Помага ни в работата, в забавлението и ни дава възможност да сме винаги свързани.

2017 г. отново е успешна за Теленор

В началото на годината почти на една и съща дата в длъжност встъпват президентът на САЩ Доналнд Тръмп и настоящият президент на България – Румен Радев. Норвежкият собственик на мобилния оператор обаче има нова стратегия. В бизнес средите започва да се говори, че компанията възнамерява да се изтегли от Централна и Източна Европа и да се насочи към пазарите в Азия. За продажба се заговаря в медиите още от 2017 и дори края на 2016 година, но в това време развитието на Теленор България бележи успех след успех в редица отношения.

Годината обаче не бе никак успешна за Windows 10 Mobile. Операционната система на Microsoft по това време е с рекордно малък пазарен дял и не среща почти никакъв интерес от разработчиците на приложения. Именно това слага началото на края ѝ, който все пак идва две години по-късно – на 10 декември 2019.

В рамките на годината Теленор представи услугата UPGRADE

Тя дава възможност на клиентите да подменят своите смартфони с нови устройства по избор всяка година. Теленор е първият оператор, който предлага подобна услуга на българския телекомуникационен пазар.

В рамките на 2017 година от 1000 през януари биткойн стига рекордните за времето си 19 666 долара и насочва допълнително вниманието към криптовалутите, които започват да стават все по-популярни.

Годината слага своеобразно начало и на популярността в световен мащаб и на рансъмуера. За криптиращите програми, чиито създатели след това искат откуп, се чува в световен мащаб, когато на 12 май WannaCry покосява системи в над 150 страни. Хакерите искат откуп именно в биткойни.

Светът на социалните мрежи също се променя сериозно, тъй като Twitter позволява публикуването на два пъти по-дълги съобщения и от 140 качва ограничението на 280 символа. 2017 г. е много силна и за мобилните приложения, които стават все по-популярни. Теленор също има своето и го ползват все повече клиенти. Към 30 април 2017 г., приложението MyTelenor вече е свалено от над 175 000 потребители, 89% от които го ползват редовно всеки месец.

Компанията, макар и вече във сини цветове, отново остана зелена

Стана ясно, че тя използва 113% повече зелена енергия през 2017 г. Обучителната програмата „Киберскаут“ на Теленор и Центъра за безопасен интернет беше сред номинираните за Европейската награда за превенция на престъпността. Програмата заема достойното девето място сред осемнайсетте финалисти в рамките на Конференция на добрите практики в Талин, Естония.

Смартфоните през 2017 година са основно Android модели, особено след като операционната система започва да се използва и от Nokia. Същевременно Samsung записва много голяма преднина и става производителят с най-много продадени модели, но Huawei започва своя ръст след представянето на Mate 10 и P10.

И така стигаме до 2018 година, която в историята на мобилния оператор ще остане с неговата втора продажба

В годината, в която България поема председателството на Европейския съюз от Естония, продажбата става факт през лятото. Новият собственик, имащ амбициозни планове за оператора, придобива всички активи на Теленор в региона. PPF Group плаща за сделката 2.2 милиарда евро и запазва името на оператора, което остава непроменено и до днес.

Новият собственик продължава инвестициите в мрежата и с последователни действия модернизира мрежата по 4,5G стандарт и подготвя плавното преминаване към 5G. През май принц Хари и Меган Маркъл сключват брак и завладяват всички световни новини, а на световното първенство по футбол в Русия шампиони стават Франция. Малко по-късно Джейсън Кинг бе назначен за главен изпълнителен директор на Tеленор България, част от PPF Group, считано от 1 септември 2018 г, какъвто остава и до днес.

Лятото на тази година ще запомним обаче и с това, че Теленор въвежда тестово технологията за пренос на глас Voice over LTE (VoLTE) и избрани клиенти на оператора са първите в страната, които се възползват от по-добрия звук и отлично качество на връзката при гласови обаждания през 4G мрежа

Благодарение на VoLTE първоначалното време за свързване между потребители, които ползват технологията, е по-кратко от това в 2G и 3G мрежа. Разговорите са с HD качество и клиентите продължават да използват 4G мобилен интернет без прекъсване на връзката.

През 2018 гръмва голям скандал, благодарение на разследване и публикации на New York Times и Guardian

Изданията разкриват, че компанията Cambridge Analytica е събрала лични данни на потребители на мрежата. Засегнати са над 50 милиона американци, чиито данни са използвани в помощ на предизборната кампания на Доналд Тръмп. Това дава старт на много дела и обсъждане на темата – дали вече не даваме твърде много от себе си, включително чрез мобилните си телефони.

В тази светлина през годината Теленор посвети доста усилия в редица инициативи за безопасност на интернет. С това за пореден път социалната отговорност на компанията прави впечатление на редица организации, които я отличават със свои награди.

Светът  на смартфоните през 2018 е много интересен. За първи път става ясно коя ще е следващата страница, а Samsung загатват, че скоро ще представят смартфон със сгъваем екран. Годината обаче е прекрасна за Apple, която става първата компания с пазарна капитализация над 1 трилион долара.

Това става и благодарение на iPhone X и XS, който се появява година след него. В света на Android Huawei отново разчита на два модела – P20 и Mate 20, но това е достатъчно за компанията да започне сериозно преследване на Apple и Samsung, които през тази година показват Note 9

2019 – последната година от „старото нормално“

В началото на 2019 г. китайският космически апарат „Чанъе-4“ успешно каца на обратната страна на Луната, а през същата година се ражда един от феномените на нашето време – TikTok. Тогава все още е с много малка популярност, а в края на годината вече мнозина осъзнават, че това ще е следващият голям тренд, привличащ потребителите.

През 2019 г. година Теленор предлага за първи път услугата за застраховка на мобилни устройства Смартфон протект, която, в зависимост от избрания застрахователен продукт, осигурява на клиентите на оператора защита при случайна повреда или кражба на устройството.

На 22 юли Теленор започва и своите 5G тестове в България с първия медицински преглед, извършен през новата технология. Компанията направи още три демонстрации в рамките на лятото, които показаха какъв е потенциалът на новото поколение мрежи.

Същата година се състои и премиерата на Cybertruck. Елон Мъск окрилен от успеха на Тесла, показва в САЩ странния пикап, който мнозина приемат с насмешка, но определено остава сред една от големите новини на годината.

Годината обаче остава в историята с някои от най-големите проблеми, свързани със сигурността

Почти няма компания, която да не изпитва неудобство от различни течове на лични данни или липса на услуга, а в ЕС GDPR вече действа и комисията зорко следи отношението към данните на всички потребители.

На пазара вече има смартфони със сгъваеми екрани, след като и Huawei показва пред публика своя Mate X.  Компанията пуска поредните си силни апарати в лицето на Mate 30 и P30, които увеличават пазарния дял, извеждащ компанията до второто място по продажби, непосредствено след Samsung.

2020 меко казано се оказа една по-различна година

Белязана изцяло от сянката на Covid-19 годината промени много съдби и за съжаление ни отне мнозина. В началото ѝ Великобритания напуска Европейския съюз, но пандемията измества Брекзит от новините.

И докато повечето хора в цял свят си стояха вкъщи, именно технологиите бяха масовото спасение. Благодарение на тях животът продължи по относително нормален начин, а заради мобилната комуникация мнозина успяваха да вършат работата си, да продължат образованието или да се чуват с близките си, с които бяха принудени да не се виждат.

От 18 март до 18 април 2020 г. Теленор предостави на своите клиенти пакети за допълнителни минути и мобилен интернет, както за достъп до дигитални услуги без допълнително заплащане. На технологичната сцена се появяват по-отчетливо софтуерите за конферентни разговори, които станаха много по-популярни. Над всички е Zoom, реализиращи най-голям ръст. От малка компания, днес софтуерът продължава да е един от най-използваните и с най-висока стойност от своите конкуренти.

Отложени са обаче Европейското първенство по футбол и Олимпийските игри в Токио

В пандемията обаче има и не малко печеливши. Едни от тях бяха стрийминг услугите като Netflix, HBO GO и Amazon Prime. Останали вкъщи, всички хора по света изведнъж започнаха да ги ползват още по-активно и абсолютно всички те отчетоха много голям ръст в трафика. Не по-малък успех записват и игрите, особено тези, играни в мрежа.

Всички клиенти на абонаментните планове на Теленор, включително бизнес клиентите на оператора, получават в това време и без допълнително заплащане достъп за период от 30 дни до всички дигитални услуги, включително Deezer, HBO GO, Play Diema Xtra, Nickelodeon , BubaPlay, Bookmate и Капитал.

Влиянието на социалните мрежи се усети много, защото хората ги използват още по-активно

За съжаление те станаха място за разпространение на много фалшиви новини, включително от влиятелни личности и се наложи компании като Twitter да се проявяват като „министерство на истината“ изтривайки дори един от туитовете на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Huawei вече не могат да правят смартфони с приложенията на Android и това убива малко от инерцията им, а Samsung се възползва по най-добрия начин със своя Galaxy S20. На пазара се появяват още много интересни смартфони на Motorola, производители като OnePlus и разбира се Xiaomi с една от най-успешните им серии Mi10.

И така стигаме до 2021 година, 20-а за Telenor

За четвърти пореден път на Теленор беше връчен Best in Test сертификат за качество на мрежата от umlaut – водещата международна компания за измерване на качеството на мобилни мрежи и определяща златния стандарт в сектора.

Несъмнено най-важното в нея за мобилния оператор бе стартирането на мрежата от ново поколение. На 17 май комисията за регулиране на съобщенията (КРС) връчи официално разрешението за ползване на честотите в спектъра 3,6 GHz, които Теленор България спечели в рамките на провелия се на 6 април, т.г., търг, организиран от КРС. На 10 юни Теленор България обяви официалния старт на своята 5G мрежа в страната. Компанията демонстрира ненадминатото качество и капацитет на мрежата от следващо поколение с тест за скорост на живо по време на специално събитие в Бургас. Гостуващите клиенти на Теленор станаха свидетели на скорости достигащи до над 1.5 гигабита в секунда за сваляне и 113 мегабита за качване на данни, демонстрирани паралелно чрез няколко приложения на 5G.

Компанията запази традицията да бъде отличавана за свои различни инициативи, свързани с екология и социална отговорност

Обобщението на новините може би е излишно – до края на годината има още два месеца, но всички знаем, че отново ще запомним 2021 г. най-вече с втората година на пандемия, неизживяна от света от около 100 години.

„Новото нормално“ е нежелано от мнозина, копнеещи старият живот да се върне. След 2020 година обаче може би нищо няма да бъде вече същото. Все повече хора работят в движение, възползвайки се от мобилните комуникации и възможността да имат интернет на почти всяко място по света. Пътуванията вече са възможни, но при спазване на редица условия. В света се извършват икономически и политически процеси, развиващи се от години. През последни 5 години обаче стана ясно едно – технологиите помагат за по-добрия начин на живот, спасяват ни в най-трудните моменти и като че ли вече наистина не можем без тях.

Последните 20 години за Теленор са меко казано интересни. Компанията стои зад премиерното пускане на изключително много услуги за първи път в България, както и зад внедряването на много нови технологии. И въпреки че не всеки опит е успешен и използваме до днес, това да си пионер винаги е било много важно за оператора. Благодарение на тези традиции Теленор, и Globul в миналото, не рядко са предоставяли първи и много от емблематичните смартфони за времето си. Същевременно един от най-важния капитал на мобилния оператор са хората. За 20-годишната история на компанията хиляди хора започват, а мнозина и продължават своята кариера в рамките на Теленор. 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини