fbpx
0.5 C
София

Тим Кук в отговор на обвиненията за монопол: Да защитим поверителността е най-важното за нас

Най-четени

Наричайки защитата на поверителността „една от най-важните битки на нашето време“, изпълнителният директор на Apple Тим Кук каза във вторник, че неговата компания ще продължи да се бори за защита на поверителността на данните, както и че това е първи приоритет на компанията и в най-голям интерес за потребителите.

Кук също така отхвърли обвиненията, че строгият контрол на компанията върху магазина за приложения на телефоните, таблетите, часовниците и лаптопите ѝ е антиконкурентна практика. През годините фактът, че ако притежавате iPhone, iPad, Apple TV или Apple Watces не можете да изтеглите приложение, което не е минало одобрение и не е част от магазина на App Store, е бил в основата на много публични конфликти между Apple и нейните потребители и конкуренти, а понякога и с държавни регулаторни органи. Въпреки това обаче компанията винаги се е аргументирала, че прави това, за да защити поверителността на потребителите.

Говорейки на глобалната среща на върха посветена на поверителността, която се провежда от Международната асоциация на професионалистите, работещи в сферата на поверителността, Кук каза, че неприкосновеността на личните данни и живот продължава да бъде застрашена от „индустриалните комплекси за събиране на данни“, като уточнява, че компаниите се стремят да събират информация за всичко – от ресторантите, където хората ядат и магазините, където пазаруват, до уебсайтовете, които разглеждат.

Докато всички тези компании казват, че събират въпросната информация, за да предоставят на потребителите по-персонализирано изживяване, те обикновено не дават на потребителите си възможност да преценят информирано дали искат данните им да бъдат събирани с такава цел.

„Не можем да наречем това услуга в името на потребителите, а по-скоро доброзорна помощ“, каза Кук.

Кук посочи няколко функции, които са предназначени да защитят поверителността на потребителите, които Apple е въвела през последните няколко години, като отбеляза, че потребителите вече могат сами да решат дали приложенията, които използват, трябва да имат възможността да проследяват активността им на техните устройства, както и да предприемат стъпки за маскиране на местоположението и защита на личните си имейл адреси, ако преценят това за необходимо.

Той също така посочи усилията на Apple да сведе до минимум данните, които събира, и да увеличи максимално количеството на обработката им, което се извършва локално на потребителското устройство, така че възможно най-малко данни да бъдат трансферирани в облака, като по този начин се намалява риска данните да потребителите да бъдат откраднати от киберпрестъпници.

Докато Кук казва, че компанията остава в подкрепа на строгите регулации на поверителност като Общия регламент на Европейския съюз за защита на данните или GDPR, и продължава да призовава за такъв закон в САЩ, той каза, че новите регламенти, които се обсъждат, могат да изложат поверителността и сигурността на потребителите на опасност.

Законодателите, регулаторите и разработчиците твърдят, че Apple, по-специално, трябва да разхлаби ограниченията си, които не позволяват на разработчиците да предлагат алтернативни магазини за приложения или да използват алтернативни системи за обработка на плащанията за покупки в приложението на дигитални стоки, като нов външен вид на герой в игра. Apple и Google начисляват комисионни между 15% и 30% за тези покупки, които според тях помагат за финансирането на развитието и администрацията на съответните им магазини.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини