Авторът на Bad Packets Report Трой Марш (Troy Mursch) направи неголямо изследване. Резултатите от него показаха, че около 50 000 уебсайта съдържат вредоносни програми, предназначени за добив на криптовалута.

За провеждане на изследването Трой използва софтуерният инструмент PublicWWW: търсачка, класифицираща кода на сайтовете.

Марш откри 48 953 заразени сайта. Минимум 7 368 от тях използват WordPress. Специалистът отбеляза, че Coinhive както преди е най-разпространеният майнър за добив на криптовалута и се използва в 81,6% от всички регистрирани случаи.

Аналозите на Coinhive също са популярни, но техният дял не е толкова голям. Останалите 18,4% се разпределят между майнърите Crypto-Loot, CoinImp, Minr и deepMiner. От тях най-популярен се оказа CoinImp.

Трой Марш счита, че това далеч не е всичкият софтуер за вредоносен добив на криптовалута в Глобалната мрежа. Той препоръчва на потребителите на Chrome и Firefox да инсталират разширението minerBlock, за блокирането на нежеланите майнъри. Потребителите с Opera не се налага да инсталират нищо, понеже в този браузър, нелегалният добив на криптовалута е блокиран по подразбиране.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари