Троянец за Android се разпространява в Китай с помощта на фалшиви базови станции

0
43

Банковият троянец Swearing не използва команден сървър, а изпраща данните към хакерите с помощта на електронни или SMS съобщения.

Специалистите на Check Point съобщиха за масирана вредоносна компания с разпространението на банковия троянец Swearing за устройства с ОС Android. Главна особеност на този компютърен вирус е начинът на неговото разпространение. Троянецът попада в мобилните устройства на жертвите чрез SMS съобщения, в които има препратки към вируса, изпратени чрез фалшиви базови станции.

Този начин за заразяване бе предсказан от експертите на Avast още през 2014 година, но едва сега започна прилагането на тази практика. Засега това е единствено вирусът Swearing, който се разпространява единствено в Китай.

Първоначално троянецът бе открит от специалистите на Tencent, след което полицията арестува авторите на Swearing. Но сега Check Point съобщи, че вирусът е активен и участва във вредоносна кампания.

Подобно на другите банкови вируси Swearing може да копира данните за дебитните и кредитните банкови карти и друга конфиденциална информация. Обикновено при мобилното банкиране се изпраща SMS съобщение с еднократен код, който трябва да се въведе заедно с паролата. Swearing може да прихваща тези SMS съобщения и да обезсмисля този вид защита.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари