fbpx
0 C
София

Тръмп не е готов да одобри сделката на TikTok с Oracle

Най-четени

Президентът Доналд Тръмп заяви в сряда, че все още не е готов да подпише одобрение на сделката между популярната социална мрежа за кратки забавни видео клипове TikTok и корпоративния софтуерен гигант Oracle, заявявайки, че тепърва трябва да се увери, че споразумението решава проблемите и опасенията за национална сигурност относно социалната мрежа.

„Не съм готов да подпиша нищо“, каза Тръмп на брифинг в Белия дом, добавяйки, че очаква сделката да бъде представена пред него в четвъртък. Той подчерта, че споразумението „трябва да бъде на 100% изрядно, що се отнася до националната сигурност“.

Очаква се президентът да вземе решение за сделката през следващите 24 до 36 часа, съобщиха от CNBC в четвъртък.

Бъдещето на TikTok в САЩ е в неизвестност от началото на това лято, след като Тръмп обяви, че според него приложението представлява заплаха за националната сигурност на САЩ и китайската му компания притежател, ByteDance, може да бъде принудена да предоставя данни на американските потребители от китайското правителство. ByteDance казва, че съхранява потребителските данни на американците на местни колокационни центрове, като същевременно прави и резервно копие в центровете си в Сингапур. Компанията заяви още, че няма да предоставя данни на китайското правителство при никакви обстоятелства, независимо дали ще бъдат поискани.

Тръмп призова ByteDance да продаде TikTok или да рискува и социалната мрежа да бъде забранена в САЩ. Сделката с Oracle би могла да направи компанията „доверен доставчик на технологии“ в САЩ и по този начин да се елиминират всички опасения за националната сигурност.

Тръмп предположи, че има съмнения относно сделка, която позволява на ByteDance да запази мажоритарен дял в TikTok.

„Идейно мога да ви кажа, че това не ми харесва“, каза той. „Ако случаят е такъв, няма да се радвам.“

В четвъртък ръководителят на кабинета на Белия дом Марк Медоус съобщи, че администрацията все още проучва подробности за сделката, но добави, че споразумение, при което TikTok остава предимно управляван от Китай, няма да отговори на целите на Тръмп.

Първоначално президентът беше посочил, че правителството трябва да разгледа и одобри евентуалната сделка, която ще се състои, след като той призова за продажбата на TikTok.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини