fbpx
-1.2 C
София

Турските духовници заклеймиха незаконния даунлоуд

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Няма религия, която да не осъжда кражбата. В дигиталната ера обаче кражбата може да е разтегливо понятие, вземайки предвид практиките на някои праводържатели понякога. Като да речем противоречивите практики на JSTOR, които вбесяват не един и двама представители на академичната общност.

И точно, както има инстанции в киберпространството, които невинаги правомерно си присвояват правото над нещо, което не им принадлежи, така и в сферата на религията има такива инстанции, които по същия начин се разпореждат над неща, над които нямат право. В случая това са официалните турски духовни власти, които издадоха фатва (религиозен декрет, забрана, произтичаща от тълкуванието на учението на пророка Мохамед) върху неправомерното сваляне на съдържание, защитено от авторски права.

Миналата седмица турският Директорат по религиозните въпроси или „Дианет вакъф“ се е изказал официално относно запитване към институцията, дали незаконния даунлоуд е „халлал“ (разрешен по законите на Исляма), предават от Torrent Freak. Това е дало повод на Дианет-а да издаде и съответната фатва, заклеймяваща извършването на подобни действия.

Според духовниците, това е особено важен въпрос, и е нужно хората да се противопоставят на всяка форма на „неправомерно забогатяване“ от работата на другите. „Пророкът акцентира в няколко случая над важността от това да платиш на някого за работата, която е извършил“, се споделя в решението на Дианет-а, допълвайки, че посегателствата над собствеността са все още често срещащи се, и с разпространението на технологиите и появата на все по-различни форми на работа се престъпления, тези престъпления се увеличават.

„Подобни нечисти дела (като свалянето на изпиратствано съдържание) не само нарушават правата на човек, те също така обезкуражават хората, които работят в тези сектори да създават нови продукти„, се заявява още в декрета на местните духовници.

Но не само ислямските духовниците имат главоболия с дигитализираното си паство. Католическите свещеници също трябва да решават подобни въпроси, посочват от Torrent Freak, цитирайки материал в католическото издание Crux. В края на миналия месец, жена се обръща към екипа на изданието с молба за разрешаването въпрос, който по-скоро засяга моралната страна на въпроса за нелегалния даунлоуд. Въпросната жена е писатели живее с мъж, който вярва, че информацията трябва да е свободно достъпна. „Starving Artist“ се чуди, не я ли обижда по този начин нейният приятел, имайки предвид, че тя създава култура, с което и си изкарва прехраната. Лиза Милър, която отговаря на младата жена, заявява убедено, че сваляйки незаконно съдържание той нарушава правата на тези творци. Тя й предлага да му каже какво мисли по въпроса и да се разберат, че вместо да сваля безплатно филми, то да си плаща цената за това, и за всеки свален филм да слагат в стъклен буркан по няколко цента – като уважение към труда на твореца. След време, когато парите в буркана станат повечко, да излязат и да прекарат една роматнична вечер, каквато един свален филм няма да им предложи.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини