fbpx
13.9 C
София

Учените откриха нова закономерност в мистериозните радио пулсации от далечни галактики

Най-четени

Странните сигнали, известни като „бързи радио лъчения“ или FRB, отдавна будят подозрения и представляват мистерия за астрономическата общност. Внезапните, силни радиоимпулсни, често излъчвани от далечни галактики, се появяват на редовни интервали в продължителност от няколко милисекунди до седмици – и все още не сме напълно сигурни какви са те и защо съществуват.

Сега нов екип от астрономи реши да погледне към тях още по-отблизо. Използвайки данни от междуконтиненталната европейска интерферометрична мрежа, екип от Университета в Амстердам откри, че FRB демонстрират сложна закономерност в излъчванията.

Какво означава откритието? Все още не е ясно – но това е знак, че FRB все още не са се отказали от окончателните си тайни.

Микроструктури

Проучването на екипа, публикувано тази седмица в астрономическото списание Nature Astronomy, описва нови констатации за FRB, известен като 180916 – излъчване, за което е установено, че се повтаря на всеки 16 дни, продължава четири дни, а в останалите 12 дни изчезва.

„Установената закономерност, която цитираме в заглавието на нашата статия, ни показва, че интензитета на самото излъчване варира в зависимост от микросекундните времеви скали“, заяви ръководителят на изследването Кензи Нимо в имейл за Vice.

Нимо предполага, че можем да използваме новото откритие, за да усъвършенстваме изследванията за точния произход на импулсите. В по-широкия контекст на научната работа това откритие може да бъде удивително: учените смятат, че FRB 180916 е на разстояние от 457 милиона светлинни години от Земята, което означава, че това проучване е и едно от най-прецизните, които са правени някога.

Всъщност подробностите в моделите, които изследователския екип предполага, е че скоро може да бъде установено и въртенето на обекта, създаващ импулсите.

Като говорим за всичко това, неизбежно възниква въпросът, откъде идват тези сигнали? Според наскоро публикувани проучвания все повече учени смятат, че импулсите идват от магнетари – силно магнитно заредени останки от мъртви звезди.

Разбира се, на учените им предстои още изключително много работа, за да успеят да установят произхода на всички тези лъчения, а проучването им предстои да премине през партньорска проверка.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини