Учените създават виртуални халюциногени

0
144

С помощта на шлем за виртуална реалност и програмата Deep Dream от Google, учените са създали устройство, с което може да се изпита халюциногенното усещане без наркотици.

Това оборудване вече няколко години е в процес на разработка, а с негова помощ учените искат да изследват, как мозъкът обработва обектите наоколо и как той различава реалността и халюцинациите. Последните отлично спомагат за опознаването на работата на мозъка, тъй като по тях могат да се проследят механизмите, водещи до неадекватното поведение. Даването обаче на халюциногенни вещества експериментално за тестове — това е нехуманно.

Решението на проблема се дава от визуализатора на невронни мрежи Deep Dream от Google, който разпознава някои черти, шаблони и изображения. Този алгоритъм много старателно се опитва да намери зададените обекти, в резултат на което буквално си представя снимките, които в действителност не съществуват. Така се случва, че първоначално невронната мрежа е обучавана от снимки на кучета, а сега тя се опитва да открие във всяко видео или снимка муцуната на кучето.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари