fbpx
9.6 C
София

Учени: Новите фотографии от телескопа Джеймс Уеб са със забележително качество

Най-четени

Докато чакаме официалното церемониално показване на първите публични изображения, направени от космическия телескоп Джеймс Уеб, разработен от НАСА, ранните реакции на тези дългоочаквани отвъдпланетарни кадри звучат изключително обещаващо.

„Изображенията се правят в момента“, заяви представителят на научните мисии на НАСА Томас Зурбухен пред репортери в сряда. „Първите данни от телескопа вече дават невероятно научни и изследователски възможности, а по-голямата част от първите кадри се обработват в момента, докато самите оптични прибори на телескопа в момента продължават със заснемането и своята работа. В момента разполагаме с изключително добри, качествени данни, които предстои да обработим, да покажем и да използваме за изследвания и научни дейности, трудно постижими или невъзможни досега.“

НАСА има планове да пусне няколко изображения на 12 юли, които ще имат ролята на официално прерязване на лентата и първото публично отчитане на работата, която телескопа върши за научната общност. Кадрите, които ще бъдат публикувани, по същество ще бъдат потенциално новаторски за полето на астрономията.

„Това, което видях като предварителни данни и кадри, ме разтърси като учен, като инженер и като човек“, каза заместник администраторът на НАСА Пам Мелрой пред репортери. Зурбухен също призна, че е изключително вдъхновен и развълнуван от новите кадри.

„Наистина е трудно да не погледнем на Вселената от нова светлина и да не изпитаме дълбоки и интензивни емоции, когато се изправим пред кадрите, които телескопа Джеймс Уеб ни предоставя. Това е един емоционален момент, успели сме да разкрием част от непознатите и мистериозни тайни на природата.“, каза Зурбухен по време на прес конференция.

Очаква се изображенията, които ще бъдат публикувани официално, да разкрият безпрецедентни нови гледки към дълбините на Вселената и атмосферата около някои далечни екзопланети, които са обект на изследователски интерес, и които потенциално биха могли да ни дадат поглед към един обитаем свят, различен от нашия собствен.

Това ще бъде и кулминацията на продължили повече от десетилетие изследвания и инвестиции в размер на 10 милиарда щатски долара, които скоро могат да започнат да се изплащат и възвръщат по изключителен начин. Затова не е изненадващо, че учените, които работят по проекта, се чувстват развълнувани, изненадани и вдъхновени за работата, която тепърва предстои.

На телескопа Джеймс Уеб се залагаха огромни надежди още много преди да бъде изпратен в Космоса и да започне своята дейност. Още по времето на инвестиционните и инженерните планове той впечатляваше с изключително високотехнологичните си прибори, с които беше снабден, както и със сложните си, скъпи, прецизни конструкции от най-висок клас, които действително го правят прецедент в историята на изследването на космическото пространство.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини