fbpx
0.5 C
София

Учени: Очакват ни поне две десетилетия суша на Земята

Най-четени

Според изследователи от университета в Куинсланд в Австралия, нашата планета вероятно скоро може да бъде засегната от повече „мега засушавания“, които по същество означават, че такава суша ще продължи повече от две десетилетия, до голяма степен благодарение на климатичните промени.

Екипът изучава геоложки записи от Емиански произход, датиращи от между 129 000 и 116 000 години – вторият и последен засега път, когато планетата ни е била между две ледникови епохи и е преживяла рязка промяна в климата, която от своя страна е била причина за изчезване на видове.

„Открихме, че в миналото подобно ниво на затопляне на климата е било свързано с мегасуша в цяла Югоизточна Австралия. Тези по-сухи условия са преобладавали векове, понякога повече от 1000 години, като навярно това е утежнило екологично негативни събития като това в Ел Ниньо“, заяви професор Хамиш Макгоуан от Куинсланд.

Ще се молим ли пак за дъждове?

Но има една съществена разлика: по време на Емианския период затоплянето е било причинено от промени в наклона на орбитата на Земята, докато днес парниковите газове, които се отделят от човешката дейност – потребление и стопанство, са главните отговорници за значителното затопляне на климата, което се наблюдава през последните десетилетия.

Изследвайки сталагмити от пещерите в Нов Южен Уелс, Австралия, екипът установява, че валежите значително са намалели по време на Емианския период.

„Това е един наистина много дълъг списък от тревожни констатации, които климатичните учени публикуваха през последните няколко десетилетия“, казва Макгоуан.

За него тези констатации са доста ужасяващо предупреждение към човечеството. „Надяваме се, че това ново проучване ще предизвика необходимия ефект на прозрения за бъдещето на климата и рисковете, които могат да донесат климатичните промени, като суша и свързаните с нея пожари. Това, което е най-важно, е че хората продължават да затоплят планетата, а негативните ефекти от това затопляне предстои да усещаме все по-силно, както ние, така и поколенията след нас“, заключва той.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини