fbpx
13.5 C
София

Учени: Пътуването във времето е възможно

Най-четени

Учени от Австралия твърдят, че са доказали, че пътуването във времето е теоретично възможно след решаване на логически парадокс.

Физици от университета в Куинсланд са използвали математическо моделиране, за да съгласуват теорията на Айнщайн за общата теория на относителността с класическата динамика. Сблъсъкът между тези две системи стои зад известната невъзможност за пътуването във времето, за която има отделен цял научен парадокс, който е известен като „парадоксът на дядото“.

Теорията на Айнщайн допуска възможността човек, използващ времева верига, да пътува назад във времето, за да убие дядо си. Класическата динамика обаче казва, че последователността на събитията след смъртта на дядото ще завърши с това, че пътешественик във времето няма да съществува първоначално. Този сюжет ни е добре известен от редица научно – фантастични филми и е логичен за повечето от съвременните хора.

„Като физици ние искаме да разберем най-основните, основополагащи закони на Вселената и от години се озадачавам как науката за динамиката може да се изравни с предсказанията на Айнщайн“, казва Жермен Тобар, който ръководи изследването. „Възможно ли е математическо пътуване във времето?“

За своите изчисления г-н Тобар и д-р Коста са използвали коронавирусната пандемия като модел за определяне на това дали двете теории могат да съществуват едновременно.

Те са моделирали пътешественик във времето, който се опитва да се върне назад и да предотврати заразяването на първия пациент с COVID-19, което би следвало да доведе до там, че пандемията изобщо никога да не е съществувала.

Теорията на Айнщайн допуска възможността за пътуване във времето, но науката за динамиката ѝ противоречи, като казва, че не може да се пречи на фундаменталната последователност на събитията.

Това е така, защото ако пътуващият във времето успее да предотврати разпространението на вируса, това би премахнало първоначалната мотивация хората да искат да пътуват назад във времето – вече няма да има причина.

„В примера с нулевия пациент с коронавирус, може да опитате да предотвратите заразяването му с COVID-19, но по този начин най-вероятно вие щяхте да хванете вируса и да станете нулев пациент, или това щеше да се случи с някой друг.“, казва г-н Тобар.

 

„Без значение какво сте направили, очевидните събития просто ще се калибрират около вас. Това би означавало, че независимо какво ще направите в миналото, пандемията все пак ще настъпи, давайки мотивация на поколението след вас отново да се върне назад във времето и да я спре. Парадоксът тук е, че каквото и да направи един човек, събитията винаги ще се адаптират така, че да се избегне всякакво несъответствие.

 

„Обхватът на математическите въпроси, които открихме, показва, че пътуването във времето със свободна воля е логично възможно в нашата Вселена без никакъв парадокс.“

Физикът от Университета в Куинсланд д-р Фабио Коста, който наблюдава изследването, добавя: „Проверихме математически какви ще са резултатите – и те изглеждат като научна фантастика.“

Макар и повечето от нас да не могат да пътуват във времето на този етап, всички можем да гледаме филма „About Time (2014) / Въпрос на време (2014)“, който донякъде показва как изглежда парадоксът на динамиката.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини