fbpx
-6.9 C
София

Учени разработиха нов подход за разчитане на мозъчните сигнали

Най-четени

Специалисти, разработващи нови методи в областта на неврологията установиха, че е възможно мозъчните сигнали да бъдат разчитани и препредавани много по-точно, отколкото се смяташе до този момент, предаде BBC.

С помощта на технология, наречена електрокортикография учените могат да помогнат на инвалидизирани хора да подобрят стандарта си на живот и да комуникират по-лесно със заобикалящия ги свят. Когато технологията бъде усъвършенствана тя може да разшири и възможностите за комуникация и управление на машини при обикновените хора.

Новото при подхода на принципа на електрокортикографията е, че мозъчните сигнали биват разчитани много по-точно и с по-малко смущения. Това ще позволи на хората да правят повече неща само с помощта на своите мозъчни сигнали. Един от примерите за такова действие е генерирането на говор, само чрез мозъка. С помощта на малки електронни импланти, които са свързани с мозъчната кора, хората в затруднено положение могат да изпращат словосъчетания до компютър, който да преобразува буквите в говор. Това е нещо, което доскоро се смяташе за част от научната фантастика.

Ерик Лойтхарт, който е автор на научното изследване, свързано с електрокортикографията е успял да демонстрира идеите си на практика. Хора с вградени мозъчни импланти са успели да преместят курсора на компютърна мишка само с мисълта за определени звуци. Според Лойтхарт, това означава, че електрокортикографията трябва да се превърне в златен стандарт при разчитането на сигналите, подавани от човешкия мозък.

Все още е нужна много работа за усъвършенстването на тези идеи, но опитите са показали, че те са напълно приложими.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Huawei P50 Pro – възродена легенда

От днес актуалният флагман на китайския производител Huawei вече е наличен за предварителна поръчка в България. След забавяне, породено от редица причини, компанията размести...

Подобни новини