fbpx
3.8 C
София

ФБР: Иран и Русия проучват американските избиратели, за да манипулират президентските избори

Най-четени

Директорът на Националното разузнаване на САЩ Джон Ратклиф каза, че Иран и Русия са проучвали данни за американските избиратели, на някои от които ирански служители са изпращали фалшиви имейли, предназначени да ги сплашат и манипулират.

„Тези данни могат да бъдат използвани от чуждестранни заинтересовани лица, за да се опитат да разпространят невярна информация сред регистрираните американски избиратели, която информация се надяват, че ще създаде объркване, ще всее хаос и ще подкопае доверието в американската демокрация“, каза Ратклиф на привикана в сряда вечер пресконференция.

Ратклиф заяви, че фалшивите имейли на Иран са „предназначени да сплашат избирателите, да подтикнат обществото мнение в желана от тях насока и да навредят на рейтинга на президента Доналд Тръмп“. Иран също е свързана с кампания, целяща да заблуди гласоподавателите на президентските избори, които гласуват от чужбина.

Не е ясно как Иран и Русия са получили информацията за регистрираните гласоподаватели, въпреки че голяма част от нея е публично достъпна в множество държави, а други в миналото са имали изтичане или друго компрометиране на данните. Директорът на ФБР Крис Рай каза по време на конференцията, че достъпът до данните за регистрация на избирателите не означава, че гласовете на американските граждани могат да бъдат променени, а по-скоро че тази информация се използва от Иран и Русия с цел дезинформация, заблуда и манипулация.

„Работим от години като общност за изграждане на устойчивост в нашата избирателна инфраструктура и днес тази инфраструктура остава устойчива. Всички американски граждани трябва да са спокойни, че гласовете им се броят и няма да бъдат променени“, каза Рай.

Не е ясно колко хора са получили тези имейли за сплашване на избирателите от Иран, въпреки че изследователи от компанията за киберсигурност FireEye казват, че манипулационната кампания е била насочена към електронно гласуващи американски граждани от четири държави.

„През последните години иранските информационни операции и атаки продължиха непрекъснато да разширяват границите си, използвайки смели и иновативни подходи. Този инцидент обаче бележи фундаментална промяна в нашето разбиране за готовността на Иран да се намесва в демократичния процес“, каза старшият директор по анализите на FireEye Джон Хулкивст. „Въпреки че много от техните операции са били фокусирани върху насърчаване на пропагандата в преследване на интересите на Иран, този инцидент очевидно е насочен към подкопаване на доверието на избирателите.“

Хулквист добави още, че кампанията е създадена, за да разсее съществуващото напрежение и да улови опасенията, че сигурността на изборите е уязвима.

Законодателните и изборните служби отбелязват, че теми имейли целящи сплашване на американските избиратели в чужбина не са реална заплаха за сигурността на изборите.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

13 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини