fbpx
-2.1 C
София

ФБР иска да следи социалните мрежи за потенциални заплахи срещу САЩ

Най-четени

Докато регулаторите се чудят как да намерят нови начини за превенция на масови стрелби и други подобни заплахи, те получават критики за намеренията си. ФБР иска да извършва масово наблюдение в големите социални мрежи, но оставя доста въпроси без отговор. До какво може да доведе това? Могат ли да постигнат целите си без да нарушават правата на гражданите?

Последните масови стрелби предизвикаха големи, но и противоречиви реакции от страна на Администрацията на Доналд Тръмп. От една страна Белият дом иска помощ от големите технологични компании за изработката на инструмент, който извлича информация от социалните мрежи и прави прогнози за потенциални заплахи. От друга страна, Доналд Тръмп и компания искат да наказват тези платформи заради манипулации, обясняват от TechSpot.

Wall Street Journal разказва, че ФБР планира агресивно събиране на информация в Twitter, Instagram и Facebook. Това може е в разрез с политиките им за поверителност. Бюрото търси предложения от трети лица за създаването на инструмент, който ще дава ранни предупреждения за заплахи, анализирайки социалните мрежи.

Той ще бъде използван, за да „идентифицира проактивно и реактивно да следи заплахи срещу САЩ и националните им интереси“.

Желаещите имат време да отправят оферта до края на месеца

Говорител на Twitter казва пред WSJ, че политиката за поверителност на компанията изрично забранява използването на информация за потребителите:

 „От който и да е с цел наблюдение или нещо друго, което ще е в разрез със справедливите очаквания на потребителите по отношение на поверителността им. Точка.“

ФБР формулира представянето на проекта, така че да остане впечатление, че ще се използва само публична информация, с уважение към правата на хората и поверителността. Ще се събират имена, снимки и ID на публични профили. Информацията ще се комбинира с такава от други източници. Алгоритми ще отбелязват специфични ключови думи по време на общуването в социалните мрежи.

Големите технологични платформи държат много данни за потребителите си. Инструменти с изкуствен интелект могат да ги обработят по-бързо отколкото хората някога ще могат. Проблемът е, че набелязването на потенциални заплахи чрез алгоритъм ще дава и доста фалшиви тревоги.

От ФБР описват, че известията за опасност ще се обработват от специализирани екипи от хора

Тук може да видите публикацията с изискванията

В същото време, Белият дом е пуснал чернова на нова наредба, която ще даде право на Федералната комисия по комуникациите да следи големите онлайн платформи и да се уверява, че те се модерират по политически неутрален начин. Има шанс някои компании да бъдат държани под отговорност за съдържание създадено от потребителите. До сега това не беше възможно в Щатите заради закон от 1996-та година. Може да прочетете повече за черновата тук.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини