fbpx
10 C
София

Флот от три космически апарата долетя до Марс

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Този месец малък флот космически кораби от Обединените Арабски Емирства, Китай и САЩ, който бе изстрелян миналата година, ще достигне Марс. Събитието е интересно и важно по няколко причини: това е първата стъпка на ОАЕ в открития космос, първият опит на Китай за кацане на Червената планета и първият опит на НАСА за полет на вертолет в атмосферата на Марс.

Керванът от Космически апарати се отправи към Марс от Земята по време на двумесечния времеви прозорец, който се отвори миналото лято, когато двете планети бяха на минимално разстояние една от друга. Подобно разположение на Земята и Марс става веднъж на две години и в този случай три държави едновременно – САЩ, Китай и ОАЕ не пропуснаха да покажат технологичните си достижения.

Арабската космическа станция Al Amal (Надежда) вече влезе в орбита около Марс. По пътя си към Червената планета сондата извърши няколко маневри за корекция на своята траектория. На 9-ти февруари вечерта Al Amal включи своите двигатели в продължение на 27 минути и по този начин забави скоростта си, като при тази маневра изразходва почти половината си гориво. Космическата станция на ОАЕ успешно влезе в орбита около Марс с параметри 1000 на 49380 км.

Сега започват тестовете на апаратурата, които ще продължат няколко седмици. След това Al Amal ще влезе в 55 часова полусинхронна орбита с параметри 20000 на 43000 км, след което ще започна изпълнението на научната програма. Автоматичната сонда Al Amal в продължение на две години ще изследва водата и кислорода в атмосферата на Марс. Ще бъдат направени проучвания на водата, леда, праха и озона, ще се изучава динамиката на топлинните потоци, както и влиянието на климата върху темповете на загуба на горните слоеве на атмосферата. Ще се използват специализираната камера EXI и спектрометрите ЕMIRS и EMUS.

Малко зад арабската „Надежда“ лети китайският Тянвън-1, която ще достигне до Марс ден по-късно – тоест, след няколко часа. Петтонният космически кораб ще влезе в орбита около Марс и ще започне да изучава региона на равнината Утопия, под повърхността на която се намират големи залежи от лед. След три месеца космическият кораб ще спусне към планетата специализирана сонда с марсиански роувър. По този начин Китай се надява да стане втората държава със собствен действащ робот на Червената планета. Роувърът разполага с инструменти за търсене на лед и следи от микроорганизми.

В края на месеца се очаква пристигането на последния апарат от тази малка флота. Това е марсоходът Perseverance (настойчивост), който трябва да се спусне в делтата на древна река, където биха могли да се намерят следи от живот. Това е деветата марсианска мисия на НАСА и ако всичко мине добре, американският роувър ще остане на повърхността на планетата минимум 2 години събирайки образци, изучавайки различните органични съединения и анализирайки химическия състав на марсианските скали. Най-амбициозният апарат на борда на Perseverance е вертолетът Ingenuity (находчивост), бъдещият полет на който се сравнява с полета на братя Райт.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

12 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини