fbpx
1.8 C
София

Ще помогнат ли финтех стартъпите за разклащане на дуопола на Visa и Mastercard?

Най-четени

Всички ние добре познаваме разплащателните системи на Visa и Mastercard – това са два бранда, които срещаме многократно ежедневно, още от началото на деня до вечерта. През годините обаче двете компании изглежда се превърнаха във финансови империи, които заформиха световен олигопол в сектора на разплащателните системи и решения.

„Това [визирайки работата с Visa и Mastercard] е като във Вегас“, казва Мат Мур, собственик на малък магазин за велосипеди в Джоржтаун, квартал на Вашингтон, пред медията The Economist, „Знаеш, че ако работиш с тях ще бъдеш прецакан, единственият въпрос е да намериш начин да си прецакан възможно най-малко“. Разплащателните системи на двете компании, които се използват от банките и всички други издатели на дебитни/кредитни карти, таксуват търговците на дребно за всички транзакции, които потребителите правят. С времето и с нарастването на използването на разплащания с карти обаче таксите за всяка транзакция, които двете компании събират, както и експлоатационните разходи за поддръжка на ПОС терминали и други системи за картови разплащания, започнаха да изнуряват все повече търговците в световен мащаб. Според статистическите данни на The Economist търговците по света плащат над 138 милиарда щатски долара под формата на такси всяка година, а според Националната федерация за търговия на дребно в САЩ, това е вторият най-голям разход на американските търговци и ритейл бизнеси след заплатите на служителите. От друга страна дуопола, който Visa и Mastercard са създали с времето струва много и на клиентите, въпреки че последните рядко са запознати в дълбочина с условията за ползването на плащанията с карта в любимите им обекти.

Макар и по света да има различни компании за финансови технологии и системи за картови разплащания, в почти всички региони Visa и Mastercard доминират значително над конкурентите си. Така например дори и в САЩ, където пазарът е съставен от повече играчи, около три четвърти от общите картови разплащания се осъществяват посредством карти, ПОС терминали и софтуерни решения на двата бранда. Именно това прави двете дружества и едни от най-печелившите в света, като приходите и нетните печалби на Visa и Matsercard непрекъснато се увеличават осезаемо.

Въпреки че двете компании предлагат множество варианти за договаряне на по-изгодни комисионни и такси за по-големите си корпоративни клиенти и партньори, които правят значителни обороти посредством техните системи, комисионните, които прибират от всеки бизнес остават високи. На пръв поглед обаче търговците нямат никакъв полезен ход срещу тази ситуация – двете компании са доминиращи в сектора повече от десетилетие, а през последните години те набраха още сила с увеличаването на плащанията с карти вместо кеш заради заплахата от разпространението на коронавируса, както и заради разрастването на онлайн търговията. Двете компании отново доминират и в полето на онлайн разплащанията, тъй като освен, че огромна част от потребителските дебитни и кредитни карти са произведени от тях, техни още са и водещите софтуерни решения като разплащателни процесори и цялостни системи, които банките и търговците интегрират в своите платформи, за да осигурят сигурни онлайн разплащания. Така данните показват, че цели 45% от транзакциите на американските потребители са били с кредитни или дебитни карти, което е индикация за тенденция на изместване на парите в брой като разплащателно средство и преминаването към дигитална размяна на финанси.

На фона на споменатото до момента навярно за всички става ясно, че Visa и Mastercard са двама лидери, които се поделят сектора, в който оперират, и изглежда дуопола, който са създали, е трайно установен. Дейността на двете компании до голяма степен е уникална и без аналог – и двете предлагат цялостни решения за дигитални разплащателни технологии, които позволяват използването на издадени от конкретна държава дебитни и кредитни карти почти в целия свят, без да е необходимо (поне в повечето случаи) потребителите да предприемат някакви действия или да преминават през някакви процедури, за да могат да ползват картите по сметките си навсякъде, където решат да отидат. Освен това, двете дружества са се превърнали в еталон и стандарт за дигиталните разплащания, като в полето на онлайн търговията работата с тях също е задължителна, тъй като разплащателните системи и процесори, които предлагат, са се наложили като надеждни, сигурни, а в днешно време и невъзможни за заобикаляне за всеки онлайн магазин или друг търговец с възможност за онлайн разплащания. С времето решенията, които двете компании предлагат, се развиват и еволюират, като продуктите и услугите им безспорно се адаптират към тенденциите и исканията на потребителите и бизнесите – кога по-бавно, кога по-бързо, бидейки притиснати от финтех компаниите и технологичните стартъпи в сферата на разплащателните технологии, които решават по иновативни начини дългогодишни и всеизвестни проблеми и недостатъци на банковата индустрия. Но въпреки всичко изброено, комисионните и експлоатационните разходи, с които двете компании таксуват клиентите си, остават проблем.

Въпреки това обаче има някои шансове дуопола на Visa и Mastercard да отслабне през следващите няколко години. Законодателите във Вашингтон през последните няколко месеца се сезираха и започнаха да обсъждат публично какви мерки биха могли да предприемат, за да отслабят силното влияние и господската позиция на двете дружества в техния сектор, които на практика не позволяват развитието на конкуренти или поне на по-гъвкаво ценообразуване за бизнеса. По-голямата заплаха за дуопола на Visa и Mastercard обаче идва от иновативните компании в сектора на разплащателните технологии, които се опитват да раздвижат регионалния пазар на конкретни държави, постепенно прокарвайки път за нови глобални решения, които да освежат облика на разплащателните технологии. Така например в страни като Бразилия, Китай и Индонезия през последните години набират сила алтернативни решения, които са по-евтини, предлагат по-гъвкави условия или имат функционалности и добавена стойност, които Visa и Mastercard на този етап не предлагат. Става дума за компании като Mercardo Pago, Ant Group, Tencent и Grab. След дългите години на ригиден за нови играчи пазар, сега може би е дошло време, в което сектора ще позволи да пробият брандове, които имат своите конкурентни предимства и могат да вкарат живот и иновации в областта.

Ако технологичните гиганти и финтех стартъпите успеят да пробият на пазара, това би било добра новина за потребителите и търговците на дребно. Само с цел илюстрация ще споменем, че комисионните, с които Visa и Mastercard таксуват търговците за всяка извършена транзакция варират в различните региони по света, като в ЕС те са ограничени до 0,3% от стойността на транзакцията, в Китай до 0,1%, а в Америка процентът варира в различните щати, но отново пълзи между 0,1 и 0,3%. Тези числа може на пръв поглед да не звучат колосални, но когато добавим към тях всички експлоатационни разходи за придобиването, обслужването и отчитането на ПОС терминали, свързването им с цялостни решения и системи за търговия с отчетност в реално време, прибавянето на таксите за обслужване на фирмени банкови сметки и прехвърляне на приходите, нещата стават солени и се усещат най-силно от малкия и средния бизнес. Ненапоследно място трябва да отчетем и че таванните проценти, които споменахме по-горе, важат главно за операции с дебитни карти, таксите за транзакции с кредитни карти обаче не са регулирани по същия начин и обикновено достигат между 2 и 3,5% от стойността на транзакцията. Това се дължи на факта, че е трудно да се приемат таванни стойности на комисионните за транзакциите с кредитни карти, тъй като разходите за поддръжката и предлагането на последните варират силно, както и крайната цена, която действително потребителя плаща за ползваните финансови услуги, което прави трудно и почти невъзможно определянето на разумни граници. Всеизвестно е, че много от компаниите, които предлагат кредитни карти, имат собствени бонус схеми, кампании за награждаване на потребителя с отстъпки и бонус точки, различни отстъпки на лихвите, таксите за поддръжка и обслужване на кредитните карти и т.н. В същото време за малките и средните бизнеси често е немислимо да се откажат от плащанията с карта, тъй като за огромна част от потребителите в наши дни това е ключова разплащателна опция, липсата на която дори би могла да ги откаже от това да използват услугите или продуктите на конкретен бизнес.

За да компенсират тези разходи бизнесите често решават да ги прехвърлят (или поне част от тях) в крайната цена на продуктите и услугите си. Така резултатът е, че търговците повишават цените на дребно средно с около 1,4%, за да компенсират всички направени разходи за предлагането на картови разплащания. Така става ясно, че страната, която поема най-значимата част от високите комисионни и такси, с които Visa и Mastercard облагат бизнеса, всъщност остава най-нечута и неотразена в дискусиите за цената на услугите на двете компании. Отделен въпрос е, че повишенията в цените, които компенсират разходите за разплащателните технологии, се отразяват на всички потребители – независимо дали те предпочитат да плащат с карта или кеш, тъй като изглежда невъзможно от маркетингова и рекламна гледна точка да бъде съобщено на крайния потребител, че ще трябва да плати повече, ако иска да използва дебитна или кредитна карта при някой търговец.

Банките и финансовите институции, които предлагат кредитни карти, защитават съществуващата система и ценови условия, тъй като техните решения гарантират на потребителите и търговците сигурността на плащанията и защита срещу измами. По този начин купувачите имат по-голяма покупателна способност, а продавачите по-голяма сигурност за гарантираността на средствата и плащанията.

Иновативните стартъпи – свежа глътка въздух

Освен надеждите за промяна на настоящата картина от страна на регулаторите в различните страни, друга лъч светлина идва от всички стартъпи в сектора на финансовите технологии – като започнем от компаниите, които предлагат алтернативни услуги за онлайн портфейли, банкови сметки, разплащателни карти и ПОС терминали, преминем през платформите за децентрализирани финанси и стигнем до компаниите, които предлагат услуги от типа „Купи сега, плати по-късно“. Трудно е да пренебрегнем факта, че огромна част от иновациите и нововъведенията, които банките предложиха през последните няколко години, дойдоха при нас благодарение на натиска и енергията, с които финтех стартъпите заредиха пазара. Въпреки че някои от тях обещават да опитат да изградят алтернативни еко системи за разплащания между клиенти и търговци, изглежда слабо вероятно през следващите няколко години на пазара да се появи жизнеспособна алтернатива, която ефективно да може да замести Visa и Mastercard. Но това, с което стартъпите и развиващите се компании в сектора могат да допринесат, е добавената стойност под формата на иновативни технологии и решения, по-гъвкавото и справедливо ценообразуване за клиентите и търговците и по-достъпните решения, които се постигат с помощта на технологии, които пестят ресурси и пари – като изцяло дигитализирано обслужване и банкиране на бизнеси и частни лица, съкратена процедура по обработване на заявки, документи и разплащания, експресно и по-рационално издаване на разплащателни карти и поддръжка на разплащателни системи и други.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини