Технологични лидер многократно са предупреждавали за предстоящото разделение на Интернет, което те наричат “splinternet”. Според тях има риск, че глобалната мрежа, такава каквато я познаваме, ще загине, ако държави започнат да ограничават помежду си достъпа до сайтове и продукти.

Именно това изглежда прави администрацията на Доналд Тръмп, активно работейки в тази насока през последните дни

Държавният секретар Майк Помпео обяви, че САЩ планира програма „Чиста мрежа“ (“Clean Network”). В рамките на нея ще бъдат забранени китайски приложения в щатски магазини за приложения и ще бъдат блокирани компании от САЩ да съхраняват информация при китайски доставчици на облачни услуги. Това е следващия ход, след като Тръмп заплаши да забрани TikTok, ако услугата не бъде продадена на щатска компания.

Планът на Помпео наподобява „великата защитна стена“ на Китай, която блокира достъпа на хората в Китай до щатски уеб сайтове. Разбира се, дава голяма власт на китайското правителство да цензурира онлайн съдържание в страната.

Русия също експериментира с изграждането на Интернет мрежа, която може да бъде изключена от света. Страни като Иран, Северна Корея и Саудитска арабия към днешна дата вече цензурират съдържание от други страни.

Това въобще не е нова идея

През 2008 година, технологични блогъри като Doc Searls и Stephen Lewis започват да говорят за “splinternet”. Според тях, политическите цели на правителства от цял свят, поставят под риск съществуването на отворените и свободни Интернет идеали.

Lewis отбелязва, че компании като Apple и Google нямат нищо против да модифицират продуктите си, за да отговарят на исканията на правителствата, вместо да се борят за неутрален, глобален Интернет.

Интересна е и визията на бившия главен изпълнителен директор на Google, Ерик Шмит

Той смята, че ще има воден от Китай Интернет и такъв, който не е китайски, воден от САЩ. Мащабът на компаниите в Китай, услугите, богатството, което се създава, е феноменален, според него. Китайският Интернет съставя по-голям процент от БВП-то на Китай, в сравнение с частта от БВП-то на САЩ, дължащо се на Интернет.

Шмит предрича, че съюзниците на Америка ще продължат да използват същия Интернет като Съединените американски щати. Ще има обаче и страни, които ще се включат към инфраструктурата на Китай. Има около 70 страни в Азия, Африка и Европа, които и в момента имат сделки за инфраструктура в Китай.

И това нещо донякъде се потвърждава от призива на Помпео към щатските съюзници за изграждане на партньорства. Той смята, че е редно да се търси обединение, което да подсигури информацията от наблюдението на Китай и други злонамерени организации.

Става ясно, че Щатският департамент е определил, че над 30 държави  са „чисти държави“ в това отношение.

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари