fbpx
-4.7 C
София

6 грешки, които да не правим по време на видео чат

Най-четени

На фона на глобалната карантина и извънредното положение, повечето от нас използват видео чата и конферентните разговори като основен начин да поддържат връзка с колеги, семейство и приятели. Независимо дали използвате Zoom, Skype, FaceTime, Google Meet, Microsoft Teams или Hangouts или друга от начилните налични услуги за видео чат, вероятно сте се сблъскали с някои разсейващи действия от вашите колеги или приятели, които често могат да ви изкарат извън релси (а вероятно и не само вас, а и останалите участници в разговора).

В тази статия обобщихме 6-те най-неприятни действия, които е добре да избягвате, независимо дали говорите с приятели или по работа.

Грешка 1: Пишете на клавиатурата или създавате друг шум, когато не сте заглушили микрофона си

Според мен това е най-големият проблем, особено при повиквания в големи групи с много участници. Винаги се намира някой, който забравя да заглуши микрофона си и изведнъж всички сме бомбардирани от фонови звуци – силен шум от телевизора, прахосмукачката, лай на куче или детски глъч. Или пък просто въвеждане на текст на клавиатурата. Да не говорим за ситуацията, когато някой използва тонколони, за да слуша по време на срещата и звукът от тях е толкова силен, че се чува обратно в микрофона и говорещия чува собствения си глас, а всички останали чуваме гласа му с ехо – това наистина е проблем, който има силата да провали срещата и дори да разгневи говорещия. Независимо по какъв начин може да се създаде фонов шум от вас, това не само е разсейващо, но и като цяло е неуважително към отсрещната страна.

За щастие, всяка една платформа за видео чат и конферентни разговори има едно просто решение на целия този проблем – заглушавайте микрофона си.

Грешка 2: Ядене, пиене или пушене

Още в началото на дистанционната работа, ми се случи прекият ръководител на екипа ми да запали цигара по време на групов разговор. Всички направихме изумени погледи и дълго след това обсъждахме и анализирахме действието му – дали показваше неуважение към нас? Или пък просто му се пушеше твърде много и не можеше да издържи? Дали пък не искаше типично в негов стил да демонстрира доминация? Правеше се на ексцентричен или наистина искаше да е сигурен, че всички са наясно кой командва парада… За да не ви се случи подобно нещо, независимо дали сте член или ръководите екип, просто избягвайте всякакво хранене, консумиране, пушене или вършене на каквито и да било ежедневни битови дейности. Особено при по-малките групови разговори, яденето, пиенето и пушенето най-малкото представляват голямо разсейване.

Всички напълно разбират, че много от нас прекарват по половин или дори цял ден във видео срещи и нямат време да хапнат или да си вземат дневната доза кафе. В този случай, ако имате възможност, просто се извинете и изключете камерата и микрофона си, или направо напуснете срещата. Колкото и да е натоварено ежедневието ви, винаги ще се намери пауза за почивка.

Грешка 3: Гледате телефона или монитора си

Само защото сте вкъщи и чрез двата бутона за заглушаване на микрофона или спиране на камерата, които ви дават пълното усещане за контрол, не означава, че останалите не могат да видят, че се взирате в телефона си, вместо да фокусирате вниманието си върху видео срещата. Дръжте телефона си отстрани и го обърнете с дисплея надолу, за да сте по-спокойни, че няма да се изкушите да го погледнете. Когато гледате в различна точка освен в камерата, това става доста очевидно и не е най-доброто впечатление, което правите на колегите си. Извръщането на погледа към монитора също прави впечатление, а взирането в уеб страница или друго съдържание, също няма как да остане незабелязано. Възможно е всички да го игнорират, ако не се налага да участвате пряко в срещата в този момент, но няма начин да не го забележат.

Помислете как можете да сведете до минимум всякакви извръщания на погледа и движения, особено ако сте малък екип. При конферентни срещи с голям брой участници, може би дори би било по-добре да изключите камерата си, отколкото да всичко странично, с което се занимавате, да бъде видимо за всички.

Грешка 4: Не е нужно да обяснявате къде отивате, всеки път когато напускате

Ако трябва да станете от срещата по някаква причина – било то за да отидете до тоалетната, да пиете вода, да обърнете внимание на детето или домашния си любимец, не е задължително всеки път да информирате другите къде отивате и какво точно ще правите. За да не изглежда, че сте изчезнали без причина, просто може да използвате чата към срещата, който почти всички платформи предлагат, и да напишете в йезуитски стил съобщение от рода на „Връщам се до пет минути“ или да го кажете, преди да излезете, ако не прекъсвате никого и не го смятате за неудачно. Когато разказвате подробно какво имате намерение на правите, отмествате вниманието на останалите участници и те започват да си представят действието, поради което сте изчезнали. Честно казано, по-обраният стил на изказване между колеги винаги е за предпочитане, дори във физическа офис среда на работа.

Грешка 5: Настройвате камерата под странен ъгъл

Уеб камерите могат да бъдат трудни за използване понякога – може да си мислите, че е много удобно да държите лаптопа си на бюрото под този ъгъл или на кухненската маса, но останалите участници в разговора да виждат ноздрите или полилея ви… Подобен проблем може да избегнете като просто се погрижите екрана на лаптопа ви да е отворен под ъгъл, под който сте убедени, че се вижда добре лицето ви. Ако обаче трябва освен да присъствате в срещата и да работите на него (което противоречи на номер три, но понякога е разбираемо), то може да използвате няколко книги или други предмети, с които да повдигнете лаптопа или да инвестирате в малка стойка, която да го държи под определен наклон. При настолните компютри с отделни уеб камери върху монитора, този проблем често е лесно решим, тъй като отделните периферни уеб камери позволяват доста гъвкаво закрепване и наместване, макар че това не важи за по-бюджетните модели, които могат да ви създадат сериозни проблеми с видимостта.

Грешка 6: Не сте наясно с всички възможности на платформата

Добре е преди да започнете конферентен разговор под нова за вас платформа или услуга за видео срещи, да се постараете преди това да разучите добре функционалностите и настройките на платформата – дали има възможност за чат, как можете да си водите бележки или да давате индикации, че искате думата по време на разговор, как можете да спрете камерата или микрофона си и други. Ако например ви се иска да можете да споделите екрана си и да покажете презентацията, над която работите, то би било доста добре преди това да експериментирате функцията с приятел или роднина, за да не си губите времето тепърва да откривате топлата вода по време на разговора. Така не само ще изглеждате по-професионално, но и няма да отнемате и от времето на вашите колеги, които трябва да ви чакат, докато се ориентирате.

Допълнителни съвети за по-добри групови срещи

Има много трикове, които можете да използвате, за да направите представянето си по време на видео чат по-добро. Ето три от тях:

  1. Обърнете внимание на работната ви стая, осветлението и периферията ви. Ако имате възможност замъглете фона около вас или дори го сменете с изображение по желание (каквато опцията имате в Zoom). Ако това не е възможно, то тогава се постарайте да се погрижите помещението да не е разхвърляно, в него да не се виждат интимни атрибути и принадлежности, на заден план да не се виждат аксесоари или вещи, които не е добре колегите ви да виждат. Също така, поработете и върху осветлението. Добре е лампите около вас да са съобразени спрямо частта на деня, в която провеждате срещата и да балансирате – не е добре да използвате твърде много изкуствена светлина или пък около вас да бъде твърде тъмно. Не се препоръчва и насочването на лампи или други осветителни тела пряко към лицето ви – това ще накара всички участници неусетно да се взират във вас и във всяко движение на лицето ви, докато говорите или слушате, което също е доста разсейващо.

  2. Убедете се, че използвате качествени микрофон и видео камера – ако микрофонът ви предава металически звук, чува се бръмчене, заглъхване или просто се чувате твърде слабо (или пък твърде силно), постарайте се да изчистите тези недостатъци. Същото важи и за камерата – ако тя е с ниска резолюция или просто обективът е замърсен, напълно възможно е хората дори да не успеят да видят, ако им показвате нещо физически – да речем пакет, документ или друг предмет. Също добре е да проверите предварително как изглеждате пред камерата и дали някой лъч светлина не попада точно срещу нея.

  3. Практикувайте активно слушане. Социална изолация ни отнема много от начина, по който сме свикнали да работим, комуникираме и изобщо да съществуваме. Именно затова трябва да намерим начин как да си набавяме онова, което ни липсва – очния контакт, срещите с лицата на събеседниците ни и всичко останало. Затова е по-добре да слушаме повече, отколкото да говорим. Видео чатовете не са предпоставка за непременна постоянна активност – понякога е напълно достатъчно просто да бъдем свързани, да бъдем заедно, да бъдем там.

    За препоръчване е също да отработите мимиките, жестовете и речта си пред огледалото насаме, преди да се включите в среща на живо, всеки път преди да влезете в работната конференция. За препоръчване също може да бъде да почетете малко на глас например, преди да започнете ежедневната си работа, точно както правят актьорите преди репетиция. Това е от съществено значение, за да се намалят дразнещите рефлекси, които не носят непременно някакво скрито послание, а са просто симптом на нередовно упражняване на говорните и ораторските ни умения. По време на видео чат, всяка една по-остра жестикулация или неправилна интонация правят впечатление и се запомнят повече и по-дълго, отколкото на живо. Разбира се, грешките са неизбежни и много често те дори допълват изразитостта ни, но една предварителна пет минутна подготовка пред огледалото всеки ден преди началото на среща, в никакъв случай не може да навреди.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини