8.9 C
София

6 причини да извършваме сканиране с антивирусен софтуер поне веднъж седмично

Най-четени

Задавали ли сте си въпроса „Колко често да сканирам с антивирусната си? В днешно време почти няма безплатна или платена антивирусна без сканиране в реално време. Тя следи всичко, което правим, включително изтеглянията ни.

Оказва се обаче, че е добре да извършваме и ръчни сканирания с антивирусен софтуер всяка седмица. Причините за това са:

Спокойствие

Съгласен съм, че антивирусната просто трябва да си стои във фонов режим и да си върши работата. Така е и с колата, но нея я проверяваме периодично. Игнорирането на софтуера не ни спестява кой знае колко време и усилия. Не си струва риска.

Извършвайки сканиране поне веднъж в седмицата, можем да сме уверени, че всичко е нормално. А в случай на проблем ще знаем, че сме направили каквото трябва от наша страна. Това са просто няколко клика.

А и освен това сканирането може да се планира

Обикновено има два типа сканирания – бързо и пълно. Едното търси в най-важните места и търси очевидните сигнали, че нещо не е наред. Другото сканира цялата система. При второто компютърът се натоварва. Понякога пречи на работата ни, обясняват от Windows Central.

Заради това, а и за да си спестите тези няколко клика, настройте извършването на пълно сканиране по график. Например в определен ден от седмицата, през нощта.

Сканирането в реално време и предишните сканирания не са гаранция

Антивирусният софтуер постоянно обновява антивирусните си дефиниции. Само така може да се справя с най-новите заплахи. Сканирането в реално време може да пропусне вирус, защото той все още не е в дефинициите, или защото все още е в спящ режим.

Ако правим редовно сканиране за вируси, винаги ще разчитаме на най-новите дефиниции и ще проверяваме за малуер, който е пропуснат от реалновремевия механизъм и предишните сканирания.

Препоръчва се от разработчиците

Компаниите, които разработват софтуера, вкарват много усилия и ресурс в реалновремевото откриване на опасности. То обикновено е на доста високо ниво. Въпреки това, те също препоръчват периодично сканиране. Няма перфектен инструмент, който самостоятелно да ни пази. Заради това трябва да използваме всички предоставени ни възможности.

Честата употреба на Интернет просто привлича подозрителни файлове

Без значение кои сайтове посещаваме и какво търсим в Интернет, колкото повече използваме глобалната мрежа, толкова повече теглим различни файлове. С тяхното количество се увеличава и риска от заразяване. Всеки изтеглен файл може да е заразен, но все още неразпознат от антивирусния софтуер. Заради това трябва да проверяваме по-често, възползвайки се от обновленията на програмата.

Помага за диагностиката на проблеми

Ако компютърът ни забива, работи по-бавно, или въобще нещо с него не е наред, едно сканиране може да помогне много. Ако то завърши, без да намери някакъв проблем, то знаем, че трябва да търсим причината другаде.

Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на рутера TP-Link Archer C64: клас AC1200 с гигабитови портове

Брандът TP-Link отдавна е добре позната на нашия пазар, което не е изненадващо, тъй като компанията е един от най-големите производители на мрежово оборудване....

Подобни новини