Средният бутон на компютърната мишка най-често е комбиниран с колелцето за превъртане на страниците, а в браузърите може да се използва за задействането на редица други полезни функции.

Най-често използваните функции на средния бутон са: клик с колелцето върху препратка, с което тя се отваря в нов раздел. Това е аналогично на клик с левия бутон на мишката върху препратката при натиснат бутон Ctrl. Втората най-често използвана възможност е клик с колелцето върху раздел, с което той се затваря. Това са по-малко действия за извършването на една и съща работа, които могат да спестят много време на хората, непрекъснато работещи в интернет.

Но средният бутон под колелцето на мишката може да се използва и за друго. Така например, в браузърите Chrome и Firefox е възможно:

  • Да се отвори предишната страница в нов раздел чрез клик с колелцето върху стрелката Назад
  • Да се отвори следващата страница в нов раздел чрез клик със средния бутон върху стрелката Напред.
  • Отваряне на обновената версия на текущата уеб-страница в нов раздел – клик с колелцето върху бутона за повторно зареждане на страницата
  • Отваряне на домашната страница в нов раздел – клик с колелцето върху бутона Home
  • Отваряне на резултатите от търсенето в нов раздел – клик с колелцето върху един от предложените от търсачката отговори
  • Отваряне на отметка в нов раздел – клик със средния бутон върху нея
  • Отваряне на група отметки в нови раздели – клик с колелцето върху групата

Особено удобно е отварянето на резултатите от търсенето в нов раздел, което икономисва много време за хората, които много активно работят с Chrome или Firefox. Възможността за лесно отваряне на обновена версия на текущата страница в нов раздел също би се харесала на активните интернет потребители.

 


Всички тези функции могат да се използват и при работа с тъчпад. Но трябва да се има предвид, че тъчпадите на лаптопите с Windows и Mac се държат по различен начин. Възможно е да се наложи инсталирането на драйвери. Най-лесният метод за използване на „среден бутон“ в Mac е едновременното натискане на клавиатурата на бутона ⌘Cmd и ляв клик с Magic Mouse.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари