80% от приходите на пазара на мобилните телефони са дошли от скъпите модели

0
476

През второто тримесечие на 2017 година, анализаторите от Counterpoint са регистрирали 10% спад в приходите на световния пазар на мобилните телефони. Сред основните причини за спада, експертите назовават увеличения дял на по-скъпите модели iPhone, нарастващата популярност на апаратите на китайските марки, като Xiaomi, както и изместването на фокуса към устройствата от средната ценова категория на Samsung.

Apple, чийто дял е само 9% от общите доставки на мобилни телефони, е спечелила повече от 65% от общата сума на приходите в индустрията, подобрявайки резултата си от предходната четвърт с 2,3%.

На второ място е Samsung с дял от 22,3%. Въпреки, че южнокорейския разработчик успешно се възстановява от миналогодишния провал с фаблета Note 7, новите флагмански модели Galaxy S8 и S8 Plus набират популярност, но приходите на Samsung от пазара на мобилните телефони са намалели с близо 30% на годишна база.

Също така се съобщава, че общият доход на водещите китайски производители, като Huawei, Oppo и Vivo през април-юни 2017-та са надхвърлили 1 млрд. долара, което е увеличение с 43% в сравнение с миналогодишните показатели. В процентно изражение, приносът на компаниите възлиза на 4,1%, 4% и 3% срещу 2%, 3% и 1,9% преди година. Анализаторите отбелязват, че китайските брандове показват значително по-високи темпове на растеж, отколкото лидерите в бранша, благодарение на високото качество и атрактивните цени на своите апарати, както и на агресивната маркетингова стратегия и големия брой рекламни кампании.

Като цяло, експертите добавят, че премиум-сегмента, към който се отнасят устройствата с цена над 400 долара в САЩ, са осигурили почти 80% от приходите на световния пазар на мобилните телефони през второто тримесечие.

Лидер в сегмента е Apple, голяма част от устройствата на която имат по-висока цена от 400 долара. Експертите са изчислили, че моделите от тази категория са донесли на американската корпорация 96% от приходите от мобилни телефони. За сравнение, доходът на Samsung от скъпите устройства възлиза на 66%.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари