fbpx
-3.8 C
София

94% от галактиките винаги ще бъдат недостъпни за нас дори и да се движим със скоростта на светлината

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Популярният уеб-портал Bigthink пресметна, че дори и човечеството да може да пътува със скоростта на светлината, то би могло да достигне само 6% от галактиките в пределите на наблюдаваната от нас Вселена. Самата Вселена непрекъснато се разширява и повечето галактики са се отдалечили на огромни разстояния и продължават да се отдалечават от нас. Според този анализ, независимо колко дълго ще продължи едно подобно хипотетично пътешествие, човечеството не може да догони 94% от галактиките.

Известно е че от Земята ние можем да наблюдаваме космически обекти на разстояние до 46,1 милиарда светлинни години. Според учените, видимата от нас Вселена съдържа примерно 2 трилиона галактики. Но на разстояние по-голямо от 14,5 милиарда светлинни години галактиките се отдалечават изключително бързо. С течение на времето тяхната скорост пада, но заради тъмната материя остава сравнително висока.

Пределът на достижимата Вселена е 18 милиарда светлинни години от Земята. Ако човечеството още днес започне да изследва космоса движейки се със скоростта на светлината, то би могло да достигне галактиките именно до тази граница. Но това са само 6% от текущата видима Вселена. Всяка година около 160 милиарда звезди, които са напълно достатъчни за образуването на една неголяма галактика, се отдалечават от Земята на вече недостижими разстояния. По този начин с всяка изтекла година остават все по-малко и по-малко космически обекти, до които човечеството може теоретично да достигне.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Mercusys Halo H50G – изгодна Wi-Fi Mesh система за големи жилища

Безжичният интернет е нещо чудесно. Имаме възможност за свързване на всякакви устройства и минимум кабели в къщата. Но нещата понякога не са толкова розови....

Подобни новини